Η Πιάτσα ντέλλα Τρανσαλπίνα είναι μία πλατεία ανάμεσα στην ιταλική πόλη Γκορίτσια και τη σλοβένικη Νόβα Γκόριτσα. Από το κέντρο της πλατείας διέρχεται η συνοριακή γραμμή Ιταλίας – Σλοβενίας.
Στο κεντρικό τμήμα της πλατείας υπάρχει ένα κυκλικό μωσαϊκό το οποίο δημιουργήθηκε για τους εορτασμούς της εισόδου των 10 νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Το έργο χωρίζει μία λεπτή γραμμή από μικρά τούβλα, οριοθετώντας τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού της Νόβα Γκόριτσα δεσπόζει στη Σλοβένικη πλευρά της πλατείας. Σήμερα, ολόκληρη η πλατεία έχει τροποποιηθεί και αποτελεί έναν ενιαίο δημόσιο χώρο όπου επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πεζών.
Η Πιάτσα ντέλλα Τρανσαλπίνα πήρε το όνομα της από τη σιδηροδρομική γραμμή «Τρανσαλπίνα», η οποία συνδέει την Τεργέστη με τη Γεσένιτσε της Σλοβενίας.
Μετά τη συνθήκη του Παρισιού, η πλατεία, με την κατασκευή ενός τείχους περίπου 2 μέτρων, χωρίστηκε σε δύο τμήματα ανάμεσα στην Ιταλία και και τη Γιουγκοσλαβία. Αποτέλεσε σύμβολο του πολιτικού και ιδεολογικού διαχωρισμού ανάμεσα στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Στις 30 Απριλίου 2004, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, είχε επιλέξει την πλατεία ως κέντρο των εορτασμών για τη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ένωσης.
Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2007, η ελεύθερη κυκλοφορία ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν δυνατή μόνο διαμέσου της πλατείας διότι στα υπόλοιπα σημεία διέλευσης ήταν απαραίτητα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Με την είσοδο της Σλοβενίας στη Συμφωνία Σένγκεν, οι συνοριακοί έλεγχοι εξαλείφθηκαν και τέθηκε η πρόταση για μία κοινή ονομασία της πλατείας από τις δύο πλευρές.
Το άρθρο προτάθηκε απ’ τον Θοδωρή Δήμο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Οι πληροφορίες για την πλατεία βρίσκονται στη wikipedia και είναι γραμμένες από τον ίδιο.