Το όρος Έβερεστ είναι η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Η κορυφή της, είναι το υψηλότερο σημείο της Γης σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.
Βρίσκεται μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Προφανώς, πριν ονομάσει ο,τιδήποτε η Δύση, το βουνό είχε ήδη όνομα. Ονομάζεται Τσομολάνγκμα, και σημαίνει «Θεά Μητέρα της Γης».
Οι πρώτοι που κατέκτησαν την κορυφή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι και ο σέρπα, ντόπιος οδηγός του, Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953.
Ας περάσουμε στο ζήτημα. Μέχρι το τέλος της ορειβατικής σεζόν του 2010, το κατόρθωμά των Χίλαρι και Νοργκέι επαναλήφθηκε άλλες 5.104 φορές από 3.142 ανθρώπους. Την τελευταία δεκαετία, η κορυφή του Έβερεστ, θυμίζει μποτιλιαρισμένη Τσιμισκή, τα λεπτά του μεσημεριού πριν κλείσει η αγορά μιας Τετάρτης.
Οι νεκροί του Έβερεστ
Έως και το 2010, καταγράφηκαν 219 θάνατοι ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή.
Τα πτώματα των νεκρών ορειβατών συνήθως παραμένουν ανέγγιχτα καθώς σηματοδοτούν την είσοδο στη “Ζώνη του Θανάτου”. Μετά τη Ζώνη του Θανάτου, οι αλλαγές στο σώμα είναι ραγδαίες. Το βάρος πολλαπλασιάζεται, το οξυγόνο ελαττώνεται σε τεράστιο βαθμό, οι ορειβάτες αποπροσανατολίζονται και νιώθουν πόνο σε διάφορα όργανα του σώματός τους.
Πως το Τσομολάνγκμα έγινε Έβερεστ
Από wiki: Το Έβερεστ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζορτζ Έβερεστ, διευθυντή ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Έρευνας της Ινδίας. Ένα απόγευμα του 1852, ο Χένεσι, υπάλληλος της παραπάνω εταιρείας ερευνών, μπήκε στο γραφείο του προϊσταμένου του φωνάζοντας: «Κύριε, ανακάλυψα το ψηλότερο βουνό του κόσμου». Ο προϊστάμενός του, Άντριου Γουό, ενθουσιασμένος, έδωσε το όνομα του διευθυντή-προκατόχου του στο ψηλότερο βουνό της Γης.