Όταν οι Αμερικάνοι δοκίμαζαν πυρηνικά, λίγο έξω απ’ το Λας Βέγκας

Το 1953, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποιούν στη Νεβάδα την πρώτη δοκιμή πυρηνικού πυροβολικού. Και φροντίζουν να το κινηματογραφήσουν.

Οι δοκιμές, με την ονομασία επιχείρηση “Upshot-Knothole”, θα συμβούν λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Λας Βέγκας…

Λουόμενοι σε πισίνα στο Λας Βέγκας και στο βάθος το… πυρηνικό μανιτάρι.

Η επιχείριση Upshot-Knothole πραγματοποιήθηκε από τις 17 Μαρτίου έως τις 4 Ιουνίου του 1953. Από την Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιλάμβανε 11 πυρηνικές δοκιμές. Στον χώρο δοκιμών πυρηνικών συσκευών της ερήμου της Νεβάδα. Μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Λας Βέγκας. Και κινηματογραφήθηκε. Προσφέροντας φωτογραφίες αληθινού τρόμου. Και άγνοιας.

Από το 1951 έως το 1992 οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν 928 πυρηνικές δοκιμές. Πιστεύεται πως απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθεί το σοκαριστικό βίντεο:

Μοναδικές εικόνες λόγω φιλμ σε ένα βίντεο αγνού τρόμου. Εδώ.

Στις δοκιμές, συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων, που ουσιαστικά δεν είχε ιδέα τι ακριβώς βιώνει εκείνη τη στιγμή. Αργότερα, μαρτυρίες τους λένε, πως ενώ έκλειναν τα μάτια τους, έβλεπαν ξεκάθαρα τα κόκαλα του σώματός τους, ζώντας μια συνεχόμενη ακτινογραφία… Κι ενώ θυμάστε τους λουόμενους της πισίνας στο Λας Βέγκας,

Δείτε πόσο αθώες ήταν οι δοκιμές των πυρηνικών της Νεβάδα τελικώς…: