Η βύθιση του Λουζιτάνια

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελεί το παρθενικό μεγάλο θέατρο μαχών για τα πολεμικά υποβρύχια. Οι Γερμανοί ρίχνουν στη μάχη έναν σημαντικό αριθμό υποβρυχίων, που βεβαίως, θα γίνουν ο φόβος και ο τρόμος θαλασσών και ωκεανών στον Δεύτερο Παγκόσμιο, όταν η Γερμανία κατασκευάζει έναν στόλο 1153 υποβρυχίων…

Τρία χρόνια μετά τον Τιτανικό, είναι η σειρά του ελάχιστα μικρότερου Λουζιτάνια. Το RMS Lusitania ήταν αγγλικό υπερωκεάνιο.

Βυθίζεται από το γερμανικό υποβρύχιο U20 στις 7 Μαΐου του 1915. Και αποτελεί μία από τις αφορμές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την είσοδό τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υποβρύχιο SM U-20 και ο στόλος με τα όμοιά του, στο λιμάνι του Kiel, το 1914.

Το Λουζιτάνια θα βυθιστεί από γερμανική τορπίλη, 18 χιλιόμετρα από τις ιρλανδικές ακτές. Θα βυθιστεί μόλις σε 18 λεπτά από το μοιραίο χτύπημα. Οδηγεί στο θάνατο 1.198 ανθρώπους. Θα επιβιώσουν 761.

Η στιγμή που η τορπίλη χτυπά το Λουζιτάνια.

Η στιγμή της βύθισης, εικονογραφημένη

Θα οδηγηθούν στο θάνατο και Αμερικάνοι πολίτες. Το γεγονός αποτελεί μία από τις αφορμές που οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν στο να λάβουν μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο μαζικός τάφος των θυμάτων…

Το ναυάγιο του Λουζιτάνια

Το Λουζιτάνια, στον υγρό του τάφο, φωτογραφίζεται και εξερευνάται.

Η μοίρα του γερμανικού υποβρυχίου

Το γερμανικό U-20 θα χτυπηθεί από τορπίλη, θα προσαράξει σε δανέζικες ακτές και θα καταστραφεί από το ίδιο του το πλήρωμα.