4 Ιανουαρίου. Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ, το ελληνικό αλφάβητο.

Στις 4 Ιανουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ, προς τιμήν του Λουί Μπράιγ που γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1809. Ο Λουί Μπράιγ (Louis Braille) ήταν ο Γάλλος εφευρέτης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς. Έφυγε στις 6 Ιανουαρίου του 1852 στα 43 του χρόνια.

Η ιστορία του

Γεννήθηκε το 1809 στο χωριό Κουπβρέ (Coupvray), κοντά στο Παρίσι. Τυφλώθηκε στο ένα του μάτι στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο. Βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης. Αργότερα, η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι. Στην ηλικία των πέντε ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά.

Ο Μπράιγ δεν ήταν ευχαριστημένος με το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν. Ήταν δύσχρηστο και τα βιβλία ήταν μόνο 14. Το μάθημα γινόταν προφορικά. Μετά από προσπάθειες πέντε ετών, δημιουργεί ένα καινούριο αλφάβητο για τυφλούς.

Παραθέτουμε το ελληνικό αλφάβητο Μπρέιγ. Πρόσεξέ το, αξίζει:

Ελπίζω να κρατήσατε κάτι. Το σύστημα Μπράιγ κάνει τη ζωή συνανθρώπων μας πιο ποιοτική. Επίσης, αξίζει μια επίσκεψή σας εδώ, στη σελίδα του Απόστολου Γαρούφου, του ανθρώπου που δημιούργησε ένα λογισμικό που μπορεί να μεταγράψει οποιοδήποτε ελληνικό ή αγγλικό κείμενο σε γραφή Braille.

Υστερόγραφο:

Το βέλγικο νόμισμα των 2 ευρώ με την προτομή του Μπράιγ και την αρίθμηση του κέρματος στο σύστημά του.