Kowloon Walled City

Kowloon Walled City

Κάποτε ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη. Η Kowloon Walled City, λίγο πιο βόρεια από το νησί του Χονγκ Κονγκ, από τη δεκαετία του 50′ μέχρι το 1993, φιλοξενούσε πάνω από 50.000 ανθρώπους μέσα σ’ ένα τεράστιο συγκρότημα 300 διασυνδεδεμένων πολυκατοικιών που αποτελούσαν ένα μεγάλο οικοδομικό τετράγωνο.

Kowloon Walled City 2

Η πόλη, παγιδευμένη μεταξύ της Κίνας και του τότε βρετανοκρατούμενου Χονγκ Κονγκ, βρισκόταν ουσιαστικά σε μια άνομη ζώνη.

Kowloon Walled City 5

Και κάπως έτσι, γέμισε οργανωμένο έγκλημα, οίκους ανοχής, ναρκωτικά και… ανειδίκευτους οδοντιάτρους!

Kowloon Walled City 8

Ο καναδός φωτογράφος Greg Girard πέρασε αρκετά χρόνια εξερευνώντας αυτό το παράξενο μπλοκ ενωμένων πολυκατοικιών και τη ζωή των κατοίκων μέσα στους σκοτεινούς και αποπνικτικούς διαδρόμους. Με τη βοήθεια του φωτογράφου Ian Lambot, δημιούργησε ένα μεγάλο άλμπουμ με όνομα “Μια αναθεώρηση της πόλης του σκότους”.

Kowloon Walled City 11

Η Kowloon Walled City χτίστηκε σταδιακά χωρίς κανένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, καθώς η μια οικοδομή σηκωνόταν ανάμεσα σ’ άλλες και πολλές φορές το χτίσιμο συνεχιζόταν πάνω στις ήδη υπάρχουσες χωρίς κανένα στάνταρ ασφάλειας.

Kowloon Walled City 14

Μπορεί να υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά το μεγαλύτερο μέρος από το εσωτερικό της “πόλης” παραμένει μυστήριο.

Kowloon Walled City 17

Μέχρι τον κατεδαφισμό του τετραγώνου το 1993, είχαμε να κάνουμε μ’ ένα φαινόμενο 33.000 οικογενειών, η μία κυριολεκτικά πάνω στην άλλη.

Kowloon Walled City 20

 

Kowloon Walled City 23

Οι κάτοικοι που ζούσαν στα ανώτερα πατώματα ήταν οι πιο τυχεροί καθώς μπορούσαν να ανεβαίνουν στις ταράτσες τους και ν’ αναπνέουν λίγο καθαρό αέρα.

Kowloon Walled City 26

Καπού εδώ πρέπει να πούμε ότι η Kowloon Walled City έχει “χρησιμοποιηθεί” για τα γυρίσματα αρκετών ταινιών.

Kowloon Walled City 29

Πολλοί κάτοικοι της πόλης είχαν μετακινήσει τις επιχειρήσεις τους εντός αυτής, για να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά νοίκια καθώς και ν’ αποφύγουν τους επιθεωρητές ασφάλειας και υγιεινής της κυβέρνησης.

Kowloon Walled City 3

Συχνά, το ίδιο το σπίτι των κατοίκων, μετατρεπόταν την ημέρα στο εργαστήρι της επιχείρησης και το βράδυ γινόταν και πάλι κανονική, ήσυχη κατοικία.

Kowloon Walled City 6

Παρότι η πόλη ήταν ενα φυτώριο εγκληματιών, υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι έζησαν για πολλά χρόνια εντός των σκοτεινών τειχών της εντελώς ειρηνικά και πολιτισμένα.

Kowloon Walled City 9

Καθώς η ποιότητα ζωής και η συνθήκες υγιεινής ήταν πολύ πίσω σε σχέση με το υπόλοιπο Χονγκ Κονγκ, οι βρετανικές και οι κινέζικες αρχές αποφάσισαν να κατεδαφίσουν την Kowloon Walled City.

Kowloon Walled City 12

Πολλοί από τους κατοίκους διαμαρτυρήθηκαν έντονα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει συνολικές αποζημιώσεις 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρία του Χονγκ Κονγκ.

Kowloon Walled City 15

Παρότι, μερικοί κάτοικοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι και προσπάθησαν να σταματήσουν τις εκκενώσεις, αυτές ξεκίνησαν το 1991 και ολοκληρώθηκαν το 1992.

Kowloon Walled City 18

Το σύστημα τροφοδοσίας νερού της πόλης ήταν εντυπωσιακό και έδειχνε την εφευρετικότητα των κατοίκων. Είχαν σκάψει επιπλέον πηγάδια εντός της πόλης και είχαν τοποθετήσει χιλιάδες σωλήνες σ’ όλα τα κτίρια. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια μετέφεραν το νερό ακόμη και στα υψηλότερα πατώματα.

Kowloon Walled City 21

Σήμερα, στη θέση του πιο πυκνοκατοικημένου συγκροτήματος, υπάρχει ένας κήπος με δέντρα και λιμνούλες, καθώς και ένα μουσείο αφιερωμένο στο Kowloon Walled City.

Kowloon Walled City 24

Απρογραμμάτιστη, αυτοδημιούργητη, ανεξέλεγκτη.

Kowloon Walled City 27

 

Kowloon Walled City 4

 

Kowloon Walled City 7

 

Kowloon Walled City 10

 

Kowloon Walled City 13

 

Kowloon Walled City 16

 

Kowloon Walled City 19

 

Kowloon Walled City 22

 

Kowloon Walled City 25

 

Kowloon Walled City 28

 

Φωτογραφίες των Greg Girard, Ian Lambot και Spoon&Tamago.