16 Δεκεμβρίου. Η ναυμαχία της Έλλης και ο Παύλος Κουντουριώτης.

«Καταλάβαμε Τένεδον. Αναμένουμε έξοδο του στόλου σας. Αν επιθυμείτε, γαιάνθρακα προτίθεμαι να σας εφοδιάσω.»

Στις 16 Δεκεμβρίου του 1912 λαμβάνει χώρα η ναυμαχία της Έλλης, η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.

Ο Παύλος Κουντουριώτης

Ο Παύλος Κουντουριώτης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1855 και έφυγε στις 22 Αυγούστου του 1935. Ήταν Ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Αρχηγός του Β’ Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Συμμετείχε στην Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ως μέλος της τριανδρίας και διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στα 1910, ήταν ήδη αρχηγός μοίρας και, το 1911, παραλαμβάνει το κόσμημα του ελληνικού στόλου, το θωρηκτό «Αβέρωφ».

Το Αβέρωφ στα ιταλικά ναυπηγεία του Λιβόρνο.

Ανήμερα της κήρυξης του βαλκανικού πολέμου, στις 5 Οκτωβρίου 1912, ο Παύλος Κουντουριώτης αναλάμβανε αρχηγός του στόλου στο Αιγαίο. Την επομένη, 6 του μήνα, έπλεε έξω από τη Λήμνο. Στις 8 Οκτωβρίου, έγινε απόβαση στο νησί. Στις 9, η Λήμνος ήταν ελληνική.

Ο Κουντουριώτης έκανε το νησί βάση κι ορμητήριό του κι έστειλε καταδρομικά να περιπολούν στα Δαρδανέλια. Κανένα τουρκικό πλοίο δεν μπορούσε να ξεμυτίσει από τα στενά. Είχε αποκλείσει τους Τούρκους στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Άρχισε λοιπόν τις επισκέψεις του στα νησιά του Αιγαίου. Ως τις 18 Οκτωβρίου, είχαν ελευθερωθεί σχεδόν δίχως μάχες η Θάσος, ο Αϊ Στράτης και η Ίμβρος. Στις 19, απελευθέρωσε τη Σαμοθράκη, στις 21 τα Ψαρά, στις 24 την Τένεδο και, στις 4 Νοεμβρίου, την Ικαρία. Στο ίδιο διάστημα, η Σάμος επαναστάτησε χωρίς βοήθεια, ενώ η Κρήτη είχε στείλει τους εκπροσώπους της στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα που κατείχαν οι Ιταλοί από τον περασμένο Απρίλιο, σχεδόν όλα τα νησιά είχαν απελευθερωθεί.

Η ναυμαχία της Έλλης

Στις 3 Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο, άρχιζαν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, ο στόλος των Τούρκων εμφανίζεται: Τέσσερα θωρηκτά κι εννιά πολεμικά ξεμυτίζουν από τα Στενά.

Οι Έλληνες διέθεταν επίσης τέσσερα θωρηκτά. Τους περίμεναν απλωμένοι, σε σχηματισμό, κοντά στο ακρωτήριο της Έλλης. Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ στις 9.22′. Οι Έλληνες πλησίασαν κι απάντησαν στα πυρά, στις 9.25′. Στις 9.35′, το θωρηκτό «Αβέρωφ» αποσπάστηκε από τον σχηματισμό και βρέθηκε στην πορεία των τουρκικών. Το έβλεπαν να πλέει καταπάνω τους. Οι Τούρκοι έσπευσαν να φυλαχτούν στα Στενά κι οπισθοχώρησαν. Στις 10.25’, η ναυμαχία της Έλλης είχε τελειώσει.

Thug Life Κουντουριώτης

Το σημείο που μας κόλλησε. Ο Παύλος Κουντουριώτης, απελευθερώνοντας τα ελληνικά νησιά και περιμένοντας τους Τούρκους να βγουν από τα Στενά, τους έστειλε το εξής μήνυμα:

«Καταλάβαμε Τένεδον. Αναμένουμε έξοδο του στόλου σας. Αν επιθυμείτε, γαιάνθρακα προτίθεμαι να σας εφοδιάσω.»

Τέτοιος παίχτης.