Το ψηλότερο βουνό της Δανίας

Για χρόνια υποστηριζόταν η άποψη πως το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης είναι το Λευκό Όρος των Άλπεων που αγγίζει τα 4.809 μέτρα υψόμετρο. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς το ψηλότερο βουνό της ηπείρου είναι το ρωσικό Ελμπρούς, στην οροσειρά του Καυκάσου. Το ύψος του; Στα εντυπωσιακά 5.642 μέτρα. Επίσης, γνωρίζουμε πως το Καζακστάν προσπαθεί εδώ και χρόνια να θεωρηθεί τμήμα της Ευρώπης και όχι της Ασίας. Όταν αυτό γίνει πραγματικότητα, το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης, θα είναι η κορυφή Χαν Τενγκρί, στα σύνορα της χώρας με την Κίνα, που υψώνεται στα 7.010 μέτρα αν συμπεριλάβουμε τον μόνιμο παγετώνα που καλύπτει την κορυφή του.

Και τώρα, θα εξηγήσω την φωτογραφία του εξωφύλλου που δεν είναι λανθασμένη. Παρατηρούμε μία καταπληκτική λήψη του ψηλότερου βουνού της Δανίας. Την κορυφή Møllehøj, ή όπως θα ακουγόταν στα ελληνικά, Μούλεχογ.

Ναι, ακριβώς. Η κορυφή του Μούλεχογ και το υψηλότερο σημείο της χώρας της Δανίας, είναι αυτός ο τσιμεντένιος στύλος στο εικονιζόμενο λιβάδι. Τώρα, πιο είναι το υψόμετρό του; Τα τρομακτικά… 171 μέτρα. Όσο δηλαδή είναι περίπου το υψόμετρο της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης ή του Λόφου του Φιλοπάππου στην Αθήνα.

Η απομακρυσμένη οπτική του ψηλότερου “βουνού” της Δανίας. Ναι, είναι ο λοφίσκος με τις αποθήκες…

Γενικότερα, οι Δανέζοι ζουν σε μία εξαιρετικά πεδινή χώρα η οποία δεν διαθέτει κανένα βουνό. Αυτός ο λοφίσκος είναι πράγματι το ψηλότερο σημείο της χώρας. Και οι βασανιστικές προσπάθειες για να κατακτηθεί μοιάζουν κάπως έτσι:

Ωστόσο,

στην χώρα της Δανίας, ανήκει το τεράστιο νησί της Γροιλανδίας. Η Γροιλανδία είναι Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση. Το νησιωτικό αυτό κράτος, ενώ είναι πλάι στην αμερικανική ήπειρο, κι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έδειξαν ήδη τη διάθεσή τους να την… αγοράσουν, κατά τη συνήθεια του παρελθόντος τους, ανήκει στην Ευρώπη. Πολιτικά.

Η ψηλότερη κορυφή της δανικής Γροιλανδίας είναι το όρος που γράφεται κάπως έτσι: Gunnbjørn Fjeld και διαβάζεται ως Γκουνμπιόρν Φιέλντ. Το Γκουνμπιόρν Φιέλντ στέκεται στα 3.694 μέτρα και μοιάζει κάπως έτσι:

Η συνολική οροσειρά στην οποία και ανήκει φαίνεται εξίσου εντυπωσιακή από τον αέρα, στο παγωμένο αυτό κράτος: