Τα 9,2 ρίχτερ της Μεγάλης Παρασκευής

Αυτή είναι η πόλη του Άνκορεϊτζ ή Άνκορατζ και βρίσκεται στην Αλάσκα:

Το όνομά του σημαίνει “αγκυροβόλι” και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκα καθώς έχει 291.826 κατοίκους. Αποτελεί από μόνη της το 40% του πληθυσμού όλης της πολιτείας.

Το 1964, στις 27 Μαρτίου, η πόλη χτυπήθηκε από ένα σεισμό μεγέθους 9,2 ρίχτερ, ο οποίος θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία. Έμεινε γνωστός ως ο Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής ή ο Μεγάλος σεισμός της Αλάσκα(ς). Και τώρα ακολουθούν φωτογραφίες από τα αποτελέσματα του σεισμού…:

Αλλοιώθηκαν έως και οι σιδηροδρομικές γραμμές της Αλάσκα.
Η υποχώρηση και η άνοδος της θάλασσας στις ακτές της Πολιτείας.
Οι δρόμοι γύρω από το Άνκορατζ, μετά τον Μεγάλο Σεισμό.

Η πόλη του Άνκορεϊτζ μετά τον σεισμό των 9,2 ρίχτερ

Ο Σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής σημειώθηκε στις 5:36 μ.μ. (ώρα Αλάσκας) τη Μεγάλη Παρασκευή, 27 Μαρτίου του 1964. Σε όλη την κεντρική-νότια Αλάσκα, ρωγμές στο έδαφος, γκρεμισμένα κτίρια και τσουνάμι που προέκυψαν από το σεισμό, προκάλεσαν 139 θανάτους.

Η διάρκεια του σεισμού ήταν 4 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα και το μέγεθος του σεισμού καταγράφηκε τελικώς στο ύψος των 9,2 Ρίχτερ…

Το Άνκορεϊτζ υπέστη μεγάλη καταστροφή και ζημιά σε πολλά ανεπαρκώς αντισεισμικά κατασκευασμένα σπίτια, κτίρια και υποδομές. Ο Μεγάλος Σεισμός της Αλάσκα, προκάλεσε ζημιές ύψους 331 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.