Σταμπς, ο γάτος δήμαρχος της Ταλκίτνα στην Αλάσκα

Ο Σταμπς ήταν ο δήμαρχος της Ταλκίτνα στην Αλάσκα. Ο Σταμπς (Stubbs) γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του… 1997. Πως γίνεται τώρα αυτό; Ο Σταμπς ήταν ένας γάτος.

Η Ταλκίτνα

Η Ταλκίτνα που λες, είναι μια περιοχή στην Αλάσκα, που θεωρείται ενιαία, για δημογραφικούς λόγους κυρίως. Είναι μια απέραντη έκταση, εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, που παρουσίαζε 772 κατοίκους το 2000.

Το 2010, υπήρξε άνοδος και ως κάτοικοι καταγράφηκαν 876 άνθρωποι. Το 1916, η περιοχή επιλέχθηκε ως η περιφερειακή διεύθυνση των σιδηροδρόμων της Αλάσκα. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα ξυλουργείο, ένα καπνοπωλείο κι ένα κατάστημα πώλησης… γαϊδουριών.

Ο δήμαρχος Stubbs

Ξαφνικά, ένας γάτος, ο Σταμπς, εμφανίζεται στο τοπικό μαγαζί όπου του δίνουν να πιει νερό από ένα ποτήρι σαμπάνιας. Ο γάτος μαθαίνει την συμπεριφορά και την κάνει ρουτίνα. Καθημερινά, πηγαίνει στο μαγαζί για το νερό του.

Σύντομα, ο γάτος γίνεται “τουριστικό αξιοθέατο”. Καθώς η περιοχή είναι απλώς τιμητικά δήμος κι όχι στην πραγματικότητα, αποκτά έναν τιμητικό δήμαρχο. Τον Stubbs.

Καρτ ποστάλ της περιοχής γεμίζουν με τη φιγούρα του, ενώ ολοένα και περισσότεροι τουρίστες, τον αναζητούν για μία φωτογραφία. Φτάνει ένα διάστημα, κατά το οποίο, ο Στάμπς είναι ο λόγος που 30 με 40 άνθρωποι, σταματούν στην Ταλκίτνα μόνο για να τον συναντήσουν.

Ο “δήμαρχος”, από το 2015, αραίωσε τις δημόσιες εμφανίσεις του. Έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιουλίου του 2017. Έζησε 20 ολόκληρα χρόνια και τέσσερις μήνες. Κι ήταν ο λόγος που ορισμένοι επισκέφτηκαν την άγρια ομορφιά αυτού του τόπου. Έστω…