Η χειρότερη πώληση στην ιστορία του κόσμου

Στις 30 Μαρτίου του 1867, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Χ. Σιούαρντ (ή Σούερντ, William H. Seward) αγοράζει την Αλάσκα από τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Η τιμή που θα δώσει είναι 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Έχει πληρώσει 4,19 δολάρια το τετραγωνικό χιλιόμετρο στον τσάρο Αλέξανδρο τον Β’.

Οι Ρώσοι στην Αλάσκα

Οι Ρώσοι φτάνουν στην Αλάσκα επί του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της ρωσικής αυτοκρατορίας στις αρχές του 18ου αιώνα. Η Αλάσκα τους φαίνεται αδιάφορη εξαιτίας του απέραντου πάγου. Το 1741, ο Βίτους Μπέρινγκ ηγείται μίας αποστολής του ρωσικού ναυτικού με το πλοίο «Άγιος Πέτρος». Η αποστολή φτάνει στις δυτικές ακτές της περιοχής. Με την επιστροφή της αποστολής, το πλήρωμα μεταφέρει μαζί του γούνες από θαλάσσιες ενυδρίδες, οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες γούνες παγκοσμίως. Έτσι, σταδιακά, μικροί συνεταιρισμοί γουνεμπόρων ξεκίνησαν να εξερευνούν τα Αλεούτια νησιά και την Αλάσκα από τις ακτές της Σιβηρίας. Η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων έγινε το 1784. Παράλληλα η Ρωσο-Αμερικανική Εταιρία που ιδρύθηκε, άρχισε να υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποίκησης. Η πρώτη πρωτεύουσα της περιοχής ήταν η πόλη Νέος Αρχάγγελος (Νοβοαρχάνγκελσκ) στο νησί Κόντιακ. Η Αλάσκα εξελίσσεται σε σημαντικό κέντρο εμπορίου. Κινέζικα υφάσματα, τσάι, πάγος και κυρίως γούνες αποτελούν το ρωσικό εμπόριο προς τον αμερικάνικο Νότο.

Η πώληση της Αλάσκα

Ο οξύς ανταγωνισμός με Γάλλους και Άγγλους εμπόρους μειώνει βαθμιαία το ενδιαφέρον των Ρώσων για την περιοχή. Θεωρούν πως η Αλάσκα εξαντλήθηκε. Μάλιστα, μετά την ήττα των Ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο, ο τσάρος ουσιαστικά ψάχνει τρόπους για να την ξεφορτωθεί. Η αμερικανική κυβέρνηση σπεύδει και προλαβαίνει Ισπανούς και Καναδούς.

Η είδηση της εξαγοράς προκαλεί την αντίδραση του αμερικανικού τύπου, μα και μελών του Κογκρέσου. Θεώρησαν παρανοϊκό να ξοδευτούν τόσα χρήματα για ένα έρημο και απόμακρο μέρος, βυθισμένο στον πάγο…

Ο Κλοντάικ, το Γιούκον και ο πυρετός του χρυσού

Παραδέξου το. Έχεις διαβάσει αυτές τις λέξεις, για πρώτη σου φορά, εδώ:

Το 1896 στον ποταμό Κλοντάικ του Γιούκον ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα χρυσού. Ξεκινά λοιπόν στην Αλάσκα ο «πυρετός του Κλοντάικ». Εκατό χιλιάδες Αμερικάνοι κατευθύνονται στην περιοχή μόλις μαθαίνουν τα νέα προκειμένου να κυνηγήσουν την τύχη τους με τον χρυσό…

Εκατό χιλιάδες Αμερικάνοι κυνήγησαν έστω έναν σβώλο χρυσού.
Η Αλάσκα στα τέλη του προπροηγούμενου αιώνα.

Ο χάρτης των χρυσωρυχείων της Αλάσκα

Το τότε κόστος των 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων υπολογίζεται σήμερα στα 125 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζουμε πως μόνο οι εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου της Αλάσκα σήμερα, αποδίδουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως…

Μνήμες των Ρώσων στην Αλάσκα

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία στην Αλάσκα που θυμίζουν έντονα την ρωσική παρουσία. Ακολουθεί μια φωτογραφία της Ουναλάσκα (Unalaska) με την ορθόδοξη εκκλησία της να δεσπόζει: