Γράφει: Νικολέτα Μπάραλη
Reading, “googling”, chating, “facebooking” και… ξαφνικά μια σελίδα με το όνομα «Delete στις δύσκολες στιγμές». Κι έμεινα να κοιτάω αυτή τη φράση για κάμποσα λεπτά, προβληματισμένη για τον αριθμό των ατόμων που δήλωσαν ότι τους αρέσει η συγκεκριμένη σελίδα. Αναρωτήθηκα αν είναι όντως έτσι. Αν πρέπει ή αν είναι καλύτερα έτσι. Και αυτή ακριβώς η απορία μου αποτυπώνεται στο ερωτηματικό που έβαλα στο τέλος του τίτλου τούτου του άρθρου.
Μήπως τελικά το “delete” είναι η εύκολη λύση; Και πόσο εύκολα γίνεται άραγε; Μια απλή εντολή που εκτελείται όπως όταν πατάμε το αντίστοιχο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας; Εμφανίζεται άραγε εκείνο το παραθυράκι που ζητάει να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή; Οι δύσκολες στιγμές δεν είναι λίγες, μάλλον το αντίθετο. Ε και τι; Θα γεμίσουμε τη ζωή μας με επαναλαμβανόμενα “delete”; Και τι ακριβώς θα έχουμε καταφέρει; Να διαγράψουμε στιγμές από τη ζωή μας, κομμάτια από τον εαυτό μας και συναισθήματα;
Μια δύσκολη στιγμή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα ή ένα εμπόδιο, ένα δίλημμα, μια λάθος κίνηση, μια παρεξήγηση ή ένας καυγάς, ένα ατύχημα, μια αποτυχία, μια απώλεια. Όποιες κι αν είναι οι δύσκολες στιγμές μας, είναι αυτές που μας κάνουν περισσότερο ανθρώπινους. Η αγωνία και η απογοήτευση μας κάνουν να απολαμβάνουμε περισσότερο τις επιτυχίες. Ο πόνος και η λύπη μας κάνουν να εκτιμούμε τη χαρά και τις ομορφιές της ζωής. Η απώλεια μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα του «υπάρχειν» και του «είναι».
Οι δύσκολες στιγμές βιώνονται διαφορετικά από τον καθένα μας, με κοινή τους συνιστώσα το εκάστοτε αρνητικό συναίσθημα με το οποίο μας τροφοδοτούν. Μήπως, όμως, ένα “delete” σώζει τον θιγμένο εγωισμό από ένα απρόσμενο χτύπημα και την αυτοπεποίθηση από μια ελεύθερη πτώση; Ο A. Einstein είπε κάποτε: «Τα σημαντικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιούργησε. Πρέπει να μάθεις να βλέπεις τον κόσμο από καινούρια οπτική». Για να βρεθεί αυτή η νέα οπτική θα πρέπει να υπάρχουν τα προβλήματα έως ότου ξεπεραστούν. Η διαγραφή τους δεν είναι παρά μια γρήγορη κι επιφανειακή λύση, όταν το μυαλό αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα. Το κέρδος; Μια πρόσκαιρη ανακούφιση που σύντομα θα την επισκιάσει ο φόβος του επόμενου προβλήματος.
Πέρα από το “delete” όμως υπάρχουν πάντα κι άλλες επιλογές, όπως το “save”, που μας χαρίζει ένα καλό back up των όσων μας δυσκόλεψαν κάποτε, αλλά παρά ταύτα μας έμαθαν να εκτιμάμε τα καλά που μας συμβαίνουν. Και κάπου εκεί μπορούμε να πατήσουμε κι ένα “enter” και να πάμε παρακάτω. Κι αν χρειαστεί, ίσως να ανατρέξουμε σε όσα κάναμε “save”. “Save”, “Enter” ή “Delete”, λοιπόν, στις δύσκολες στιγμές; Η επιλογή είναι πάντα δική σας.
«Οι δύσκολες στιγμές με βοήθησαν να καταλάβω καλύτερα από πριν, πόσο πλούσια και όμορφη είναι η ζωή και γιατί τα τόσα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε δεν έχουν καμία σημαντικότητα».
Isak Dinesen