Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο.
Με ύψος 324 μέτρα, 300 χωρίς την κεραία του στην κορυφή, ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο έως την ανέγερση του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στη Νέα Υόρκη, το 1931. Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο.
Ο Γουστάβος και ο Πύργος του
Ο Γουστάβος Άιφελ φωτογραφημένος στον Πύργο του.
Ο Πύργος κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 ως είσοδος για την διεθνή έκθεση Universell. Η παρουσίασή του συνέπεσε με την εκατονταετή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης.
Τοποθετώντας τα πρώτα τούβλα στα θεμέλια του Πύργου.
Μιλώντας για θεμέλια, ορίστε.
Η φωτογραφία αυτή δείχνει το βάθος των θεμελίων του Πύργου.
Συνολικά 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου παρασκευασμένου σε φούρνους puddling με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια.
Και η συναρμολόγηση του Πύργου ξεκινά.
Η συναρμολόγηση του Πύργου του Άιφελ
Οι εργάτες στις μεταλλικές δοκούς
Ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας. Έτσι, μόνο ένας άνθρωπος από τους εργοζομένους, δυστυχώς, σκοτώθηκε. Όπως και να ‘χει, δεν ήταν εργασία για ανθρώπους με υψοφοβία…
Τα εγκαίνια του Πύργου
Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη. Προοριζόταν να διαλυθεί το 1909. Η πόλη των Παρισίων είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει αλλά αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας. Έτσι επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.
Αυτός είναι ο Γουστάβος Άιφελ, στα εγκαίνια του Πύργου του, κοντά στην κορυφή.
Όταν παραδόθηκε, οι ανελκυστήρες δεν ήταν ακόμα λειτουργικοί και συνεπώς, οι 30.000 επισκέπτες της έκθεσης, έπρεπε να ανέβουν 1710 σκαλιά για να φτάσουν στην κορυφή του…
“Αντιαισθητικός”
Ο πύργος επικρίθηκε έντονα από το κοινό όταν κατασκευάστηκε, καθώς μια μεγάλη μερίδα του, είχε την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.
Ο κορυφαίος διηγηματογράφος της Γαλλίας, Γκυ ντε Μωπασσάν, είχε αποφανθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Πύργου. Ωστόσο, δημοσιογράφοι της εποχής τον συνάντησαν να τρώει το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε πως ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο!
Υ.Γ. Οι μυστικές κατασκευές του Άιφελ…
Στην κορυφή του Πύργου του, ο Άιφελ έφτιαξε το… γραφείο του. Σε ύψος 285 μέτρων από το έδαφος στην Πόλη του Φωτός. Με την καλύτερη δυνατή θέα…
Φανταστείτε τη θέα από τα παράθυρα του γραφείου του Γουστάβου Άιφελ λοιπόν…:
Για να κλείσουμε εντυπωσιακά, αυτό το γραφείο, βρίσκεται στην κορυφή του Πύργου. Κι η κορυφή του Πύργου μοιάζει κάπως ετσι:
Υ.Γ.2 Η επική μυστική κατασκευή του Άιφελ…
Το 1889, οι Αδερφοί Neurdein ήταν οι επίσημοι φωτογράφοι της Εκθέσεως που φιλοξένησε τα εγκαίνια του Πύργου. Είχαν λοιπόν πρόσβαση σε όλους τους χώρους της μεταλλικής κατασκευής. Στο αρχείο τους βρέθηκε η εξής φωτογραφία:
Μας αποδεικνύει πως, κάποτε, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, ο Πύργος του Άιφελ φιλοξένησε έως κι ένα μικρό θέατρο…