Σιγά τον Πολυέλαιο

Η Όπερα Γκαρνιέ ή Παλέ Γκαρνιέ, είναι μία όπερα 1.979 θέσεων, η οποία κτίστηκε από το 1861 μέχρι το 1875. Ήταν προορισμένη να γίνει η έδρα της Όπερας του Παρισιού. Και είναι ένα κόσμημα…

Η Όπερα Γκαρνιέ, κόσμημα από τη γέννησή της.

Στις 20 Μαΐου του 1896, στο Παλέ Γκαρνιέ λοιπόν, στο Παρίσι, θα συμβεί κάτι αρκετά περίεργο. Ο 6 τόνων πολυέλαιος, ίσως της διασημότερης όπερας του πλανήτη μας, αποκολλάται και πέφτει ξαφνικά πάνω στο πλήθος.

Ο απολογισμός της πτώσης του πολυελαίου; Ένας θεατής σκοτώνεται και τραυματίζονται πολλοί διπλανοί του. Οι εφημερίδες της εποχής έχουν χαρακτηριστικά σκίτσα στο εξώφυλλό τους:

Στο Παρίσι πλέον, θεωρούν πως η Οπερά Γκαρνιέ, είναι στοιχειωμένη από μια οντότητα, γνωστή ως το Φάντασμα της Όπερας…

Το Φάντασμα της Όπερας

Από το ατύχημα αυτό, εμπνέεται ο Γκαστόν Λερού, Γάλλος μυθιστοριογράφος, γνωστός για τα μυστηριώδη και αστυνομικά μυθιστορήματά του. Από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1909 έως τις 8 Ιανουαρίου του 1910 εκδίδει στην ημερήσια γαλλική εφημερίδα Le Gaulois το μυθιστόρημά του, “Το Φάντασμα της Όπερας” (Le Fantôme de l’Opéra). Πρωταγωνιστεί προφανώς, ο φονικός πολυέλαιος…

Το μυθιστόρημά του, ως θεατρικό έργο του Άντριου Λόυντ Γουέμπερ, θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπρόντγουεϊ. Ξεκινά την φρενήρη πορεία του στις 9 Οκτωβρίου του 1986.