Η μέρα που τελείωνε ο κόσμος

Ήταν περίπου 10 το πρωί. Το ημερολόγιο βρίσκεται στη 19η Μαΐου του 1780. Οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας πιστεύουν πως έχει φτάσει η Ημέρα της Κρίσης. Είχε μόλις ξημερώσει η Μαύρη Ημέρα.

Απεικόνιση της Μαύρης Ημέρας…

Ο ουρανός, ξαφνικά έγινε μαύρος. Νύχτωσε κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα λουλούδια, άρχισαν να ρίχνουν τα πέταλά τους. Και μόλις άρχισε να βραδιάζει, το φεγγάρι, πήρε ένα σκούρο κατακόκκινο χρώμα. Πάνω από όλες τις μεγαλουπόλεις της εποχής, από το Μέιν ως στο Νιου Τζέρσι, το φως χάθηκε. Επικράτησε τρόμος και χάος. Το περιστατικό έμεινε γνωστό ως «Η Μαύρη Ημέρα της Νέας Αγγλίας».

Η περιοχή της Νέας Αγγλίας, σήμερα, αποτελείται από τις εξής έξι Πολιτείες των ΗΠΑ: Κονέκτικατ, Μέιν, Μασσαχουσέττη, Νιου Χάμσαϊρ, Ρόουντ Άιλαντ και Βερμόντ.

Οι αναφορές από μάρτυρες που είδαν με τα μάτια τους το φως να χάνεται, ήταν αναρίθμητες. Ημερολόγια και βιβλία περιέγραψαν τον πανικό της Μαύρης Ημέρας. Το σκοτάδι, νικούσε πάνω στο φως. Ο έναστρος βραδινός ουρανός δεν έδειξε τ’ αστέρια του. Μόνο έρεβος.

Η έλλειψη τηλεπικοινωνιών της εποχής, όξυνε τον φόβο. Κανείς δεν μπόρεσε να μάθει τι σήμαινε το σκοτάδι που κύκλωσε τη Νέα Αγγλία. Οι κάτοικοι των περιοχών στράφηκαν στη θρησκεία…

«Ο ήλιος θα γίνει σκοτάδι, και το φεγγάρι αίμα, πριν να έρθει η θαυμάσια αλλά και φρικτή μέρα του Κυρίου» (Ιωήλ 2:31). «O ήλιος έγινε μαύρος και ολόκληρο το φεγγάρι μάτωσε. Τα αστέρια του ουρανού ρίχτηκαν στο χώμα.» (Αποκάλυψη 6:12-13)

Όλοι πίστεψαν πως η ημέρα της Αποκάλυψης είχε φτάσει… Μαρτυρίες υποδεικνύουν ανθρώπους να τρέχουν στους δρόμους αλλόφρονες. Σε μία εποχή που οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας ήταν βαθιά θρησκευόμενοι.

Η εξήγηση

Για δεκαετίες η επιστήμη προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη εκείνη τη Μαύρη Ημέρα. Ανεπιτυχώς.

Μόλις το 2008, το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, έδωσε τη λύση. Με μία φωτογραφία ενός κορμού δέντρου της περιοχής. Αυτήν εδώ:

Οι δακτύλιοι στον κορμό του δέντρου, που αποκαλύπτουν την ηλικία του, απέδειξαν τις μαζικές πυρκαγιές στον Καναδά. Το 1780. Την ημέρα του σκοταδιού της Νέας Αγγλίας…

Η φωτιά δημιούργησε σειρές από πυκνό καπνό. Σε συνδυασμό με την ομίχλη της ημέρας, έφτιαξαν την Ημέρα που θα τελείωνε ο Κόσμος. Η έρευνα ενισχύθηκε από μαρτυρίες της εποχής. Με περιγραφές μυρωδιών. Στάχτης…