Οι συνοικίες του Περιστερίου

Γράφει: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πού οφείλουν το όνομά τους ορισμένες συνοικίες του Περιστερίου;

Το Περιστέρι ανήκει στους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής.

Η καρδιά της Δυτικής Αθήνας χτυπάει δυνατά και ο χτύπος της ακούγεται ολοένα και περισσότερο στους επισκέπτες της πόλης. Για αυτό και η δημοφιλία του δήμου ολοένα και αυξάνεται, καθώς συνδυάζει την ακατέργαστη λαϊκότητα με τη δυνατότητα παροχών ικανοποίησης σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής. Το Περιστέρι ανήκει στους πιο δυνατούς δήμους, με έντονη εστίαση, έντονη κοινωνική αλληλεγγύη και επιλογές για διασκέδαση που καλύπτουν κάθε γούστο και ανάγκη.

Ο δήμος έχει πολλές συνοικίες, διάφορα τοπωνύμια για τα οποία ενδεχομένως να μην έχουμε αναρωτηθεί ποτέ από πού έλαβαν την ονομασία με την οποία τα γνωρίζουμε.

Ποιος έχει αναρωτηθεί γιατί ο δήμος Ζωγράφου ή Ηλιουπόλεως έχει αυτό το όνομα; Ακόμα και η υιοθέτηση ενός επίσημου ονόματος για μία περιοχή είναι μία ευκαιρία για ιστορικό σκάψιμο και συσσώρευση γνώσεων.

Ας δούμε μερικές από τις γνωστότερες συνοικίες του Περιστερίου και την αιτία που απέκτησαν την ονομασία με την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα.

Μπουρνάζι: Το Μπουρνάζι κάποτε ήταν πηγή κοινωνικής ζωής, ένα από τα πιο λαμπερά μέρη της Αθήνας. Μαζί με τη Φωκίωνος Νέγρη, οι συνοικίες που ξεχείλιζαν από ζωή, χαρακτηριζόντουσαν από έντονη νυχτερινή διασκέδαση σε εποχές που οι άνθρωποι απολάμβαναν τη ζωή στο έπακρο. Αν και πλέον η αίγλη της περιοχής γύρω από την ομώνυμη πλατεία δεν είναι τόσο έντονη, παραμένει μέρος ορόσημο για το Περιστέρι. Το Μπουρνάζι έλαβε την ονομασία του από την οικογένεια Μπουρναζίου, η οποία είχε καταγωγή από την Αθήνα και κατείχε πλούτο και πολλά στρέμματα γης.

Ανθούπολη: Η δημιουργία σταθμού στη συγκεκριμένη περιοχή για την κόκκινη γραμμή του μετρό, έκανε την τοποθεσία γνωστή σε όλους. Μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα από την ονομασία ότι σχετίζεται με τα λουλούδια. Και ναι, οι πρώτοι που κατοίκησαν στην περιοχή ήταν ανθοπώλες στο επάγγελμα, μία ενασχόληση που ακόμα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Λόφος αξιωματικών: Η τοποθεσία οφείλει το όνομά της στις δύο πρώτες οικογένειες που κατοίκησαν εκεί και που και οι δύο ήταν αξιωματικοί. Κάπου στο μακρινό 1940…

Άσπρα χώματα: Η περιοχή που έχει μετονομαστεί σε Νέα Ζωή, όφειλε το παλαιότερο όνομά της στο λευκό χώμα που είχε κυρίως η περιοχή.

Το Περιστέρι είναι ένας τεράστιος δήμος που αποτελεί την “καρδιά” της Δυτικής Αθήνας, καλύπτοντας πολλά γούστα, διαφορετικές συνθέσεις ανθρώπων και μπορεί να εκφράσει την ποικιλία στη διασκέδαση, στο φαγητό και την ψυχαγωγία.

Όπως όλα, έχει και αυτό τις κρυμμένες και φανερές ιστορίες του…

Πηγή εικόνας