Βινύλιο, μουσική αίσθηση άλλης εποχής

Γραφεί: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Το βινύλιο προσφέρει μία μουσική εμπειρία που δε μπαίνει ποτέ εκτός εποχής.

Αυτή η αίσθηση του πρωτόγνωρου ακούσματος, του να βγάζεις έναν δίσκο από το χιτώνιο και να τον τοποθετείς στο πικάπ, παραμένει η γαρνιτούρα μίας ολοκληρωμένης μουσικής εμπειρίας.

Η πράξη του να τοποθετείς ένα βινύλιο σε ένα μηχάνημα είναι παρόμοια με θρησκευτική τελετουργία, στην οποία συμμετέχει όχι μόνο η ακοή, αλλά η αφή, η όσφρηση και όλες οι αισθήσεις.

Τα βινύλια είναι διαχρονική αδυναμία κάθε μουσικόφιλου, η συλλογή της είναι επιθυμία πολλών και για δεκαετίες κυριαρχούσαν ως πρωταρχική μουσική επαφή. Ακόμα και παρά τον εκτοπισμό τους από το Διαδίκτυο και άλλα πιο σύγχρονα μέσα ακουστικής εμπειρίας, το βινύλιο κραταιά αποτελεί τη μέγιστη μουσική εμπειρία.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πωλήσεις βινυλίων βρίσκονται ξανά σε άνθιση, σε έναν ολοένα πιο ηλεκτρονικό και γρήγορο κόσμο.

Εκτός των πρακτικών ευχερειών που προσφέρει όπως ο πιο αξιόπιστος ήχος και η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του δίσκου, το βινύλιο προσφέρει μία άλλη χάρη:

H επίσκεψη σε ένα μαγαζί με βινύλια είναι μία πρωτόγνωρη αίσθηση. Σε ταξιδεύει σε εκείνη την εποχή όπου βίωνες σε μεγαλύτερο βάθος κάθε μουσικό αίσθημα, διαχωρίζοντάς το σε ποιοτικό ή μη. Επειδή προσπαθούσες να ανακαλύψεις μουσικά ακούσματα, δεν πατούσες ένα κουμπί στο YouTube και έβλεπες βίντεο με οτιδήποτε.

Μία συλλογή βινυλίων αποτελεί όνειρο πολλών μουσικόφιλων. Οι οποίοι δε διστάζουν να ξοδεύουν μεγάλο μέρος των δεδουλευμένων τους για να τους αποκτούν.

Το ελαφρύ γραντζούνισμα του δίσκου, η παλιακή αίσθηση, το άκουσμα ροκ ύμνων μέσα από το μουσικό σύμβολο των παλαιότερων δεκαετιών, όλα αυτά δημιουργούν ένα ρομαντικό κλίμα αναπόλησης και ενθύμησης μουσικών ένδοξων εποχών.

Το βινύλιο δε χάνει ποτέ την αξία του μέσα στο διάβα των αιώνων, διότι προσφέρει μία αγνή, τρυφερή σχέση με τη μουσική, η οποία δεν προσφέρεται εύκολα, αλλά ακολουθεί μία σειρά βημάτων και μία τελετουργία παιξίματος.

Και αυτό καθαγιάζεται στο καθαρό άκουσμα, στην αγνή μουσική σχέση και σε μία σχέση μουσικής-ακροατή που εμπεριέχει και κόπο. Αλλά κατέχει έναν μαγικό τρόπο!

πηγή φωτογραφίας