Γράφει: Μαρία Σκαμπαρδώνη
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Θα μας απασχολήσουν άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο, αλλά σίγουρα θα μας κρατήσουν ένα μέρος της ημέρας απασχολημένους.
Μέσα στον χαώδη κόσμο του Διαδικτύου υπάρχει άφθονη προβολή, ενημέρωση, μοίρασμα στιγμών αλλά και αρκετή… παραποίηση.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι άνθρωποι έχουμε προφίλ σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι η επιθυμία μας να αλληλεπιδρούμε με άλλα άτομα. Με ένα αίτημα φιλίας αποκτούμε δυνατότητα αλληλεπίδρασης με έναν άλλο άνθρωπο και εκμαιεύουμε πληροφορίες για το άτομο και τις ενασχολήσεις του.
Δεν είναι όμως όλα τα προφίλ έγκριτα, γνήσια και αυθεντικά.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να μας τύχει ένα ψεύτικο προφίλ;
Μερικές απλές κινήσεις που πράττω και εγώ:
- Ρωτάμε πάντα τον άνθρωπο που μας στέλνει αίτημα φιλίας το λόγο που μας βρήκε και για ποιο λόγο επιθυμεί να αλληλεπιδρά διαδικτυακά μαζί μας. Ειδικότερα αν βλέπουμε ότι δεν έχουμε κοινούς φίλους που να δικαιολογούν το αίτημα φιλίας και αν το πρόσωπο μας είναι εντελώς άγνωστο.
- Μπορούμε να κάνουμε μία προσωπική έρευνα στο προφίλ του ανθρώπου που μας στέλνει αίτημα. Εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το προφίλ είναι ψεύτικο, τόσο από ορισμένες προσωπικές πληροφορίες, όπως και από τις φωτογραφίες.
- Καλό είναι να δεχόμαστε αιτήματα φιλίας από προφίλ με τα οποία βλέπουμε ότι έχουμε κοινούς γνωστούς αρκετούς, υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες και υπάρχει εξήγηση για τους λόγους της αποστολής του αιτήματος.
Το Facebook, όπως και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές του. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα κακώς κείμενα, μπορούμε να τα μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό.