Επιλεκτικός πλουραλισμός

Γράφει: Σωτηρία Βασιλείου

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά τα τρωκτικά, ήρθαν ή μάλλον εντοπίστηκαν οι βόμβες, στο σύνολο 33. Πάλι καλά που θέλησαν να εντοπιστούν. Πάλι μας κρέμασαν στα μανταλάκια, όχι βέβαια για λόγους αριστείας, αν και η τελευταία, σε πείσμα των σημείων και των τεράτων εξακολουθεί να αναπτύσσεται στο εν λόγω ίδρυμα.

«Προλαβαίνει να σωθεί; Προλαβαίνουμε να το σώσουμε; Προλαβαίνουμε να σωθούμε;», ήταν η εναγώνια ερώτησή μου σε ένα συνάδελφο, ενώ ακόμα ένιωθα την ανατριχίλα από το άκουσμα της είδησης. Η απάντησή του ήταν αρνητική. Πρέπει, λέει, για τη σωτηρία αυτή, οι καθηγητές του Ιδρύματος να υψώσουν την φωνή τους απέναντι στο σύστημα, πρέπει να αντιδράσουν απέναντι σε μία πολιτική που καταλήγει στη μίμηση του Κρόνου.

Να υψώσουν την φωνή τους είναι το αυτονόητο και το ορθό. Από την άλλη, το πρόσφατο παρελθόν μας δίδαξε πως όσες φωνές υψώνονται κόντρα σε παγιωμένες καταστάσεις, τείνουν να δέχονται τα μαζικά πυρά των σταυραετών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διότι είναι πλέον άφατος κανόνας πως ο πλουραλισμός στην άποψη δεν είναι τόσο δημοκρατικός όσο ακούγεται. Μια πρόταση, ή ακόμα και μια λέξη που ειπώθηκε ή φάνηκε «πολιτικά» εσφαλμένη αρκεί για να οδηγήσει στην ηδονική κατακρεούργηση ανθρώπων ευυπόληπτων που θέλησαν απλά να εκφράσουν την άποψή τους, ώστε να συμβάλουν στη δημόσια συζήτηση.

Στην ουσία σπάνια διεξάγεται αληθινή συζήτηση, παράλληλοι μονόλογοι εκτυλίσσονται κυρίως, οι οποίοι συγκεντρώνουν άπειρα like και share όταν είτε υπηρετούν την άποψη της πλειονότητας είτε είναι απλά αδιάφοροι. Κάτι πρέπει να γίνει και για την προστασία και τη διασφάλιση της επιβίωσης και διάδοσης των φωνών που εκφράζουν αλήθειες, πέρα από τα όρια της ανοχής και της αντοχής των δραστήριων δημίων. Δεν ξέρω αν οι δήμιοι αποτελούν την πλειονότητα, είναι όμως φανερό ότι αποτελούν το πιο δραστήριο κομμάτι των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης… κάτι σαν τους χούλιγκαν των γηπέδων.

Φοβάμαι για το ΑΠΘ της εποχής των τρωκτικών και των βομβών, αλλά κυρίως φοβάμαι αυτό τον επιλεκτικό πλουραλισμό στην έκφραση της άποψης. Μια βόμβα μου φαίνεται, το φαινόμενο αυτό, στα θεμέλια της δημοκρατίας.