Η εταιρία που μας άλλαξε για πάντα την ζωή

Ας παραδεχτούμε κάτι. Oι περισσότεροι από εμάς, όταν ήμασταν μικροί,  ελπίζαμε το 2020 να έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα. Ελπίζαμε σε ρομπότ που κάνουν τις δουλειές αντί για εμάς. Ελπίζαμε σε ηλεκτρονικούς ερωτικούς συντρόφους . Αντ’ αυτού, έχουμε ένα ίο ο οποίος μας κρατάει παγιδευμένους στα σπίτια μας. Ένα από τα λίγα πράγματα που μας προσφέρει παρηγοριά και μας κάνει να ξεχνιόμαστε είναι το ιντερνέτ. Αλλά για να συνδεθούμε στο ίντερνετ, χρειαζόμαστε μια συσκευή. Είτε αυτή είναι υπολογιστής, είτε είναι κινητό, είτε είναι τάμπλετ. Και δεν θα είχαμε τίποτα απ’ όλα αυτά αν μια εταιρία ονόματι IBM (International Business Machines Corporation) δεν έβγαζε στις 24 Απριλίου του 1981, τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή.Το όνομα αυτού του υπολογιστή ήταν IBM PC ή 5150. Ο αριθμός 5150 είναι επίσης το όνομα ενός από τους δίσκους των Van Halen, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τον κωδικό που χρησιμοποιεί η αστυνομία της Καλιφόρνια, όταν αναφέρεται σε άτομο με ψυχικές διαταραχές. Έχουν κάποια σχέση αυτά με το IBM pc; Καμία απολύτως. Αλλά την επομένη φορά που κάποιος θα μετρήσει αντίστροφα από το 100 μπροστά σας, αναφέρετε χαλαροί αυτές τις πληροφορίες για να δείτε αντιδράσεις.

Η τιμή του 5150 ήταν 1565 δολάρια. Μέσα στο πρώτο ενάμισο χρόνο κυκλοφορίας του, πουλήθηκαν περίπου 136.000 από δαύτους. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή ήταν:

  • Ασπρόμαυρη οθόνη και μία ή δύο μονάδες δισκέτας 5,25″ των 160 Kb.
  • 8088 επεξεργαστής της εταιρείας Intel σε ταχύτητα 4,77 MHz.
  • 16 Kb κύριας μνήμης που μπορούσε να επεκταθεί ως τα 256 Kb.

Χαρακτηριστικά που με κάνουν να πιστεύω πως και να ‘χα έναν τέτοιο σήμερα, δεν θα μπορούσα να παίξω κανένα διαδικτυακό παιχνίδι.  

~