Ο βομβαρδισμός της Γκουέρνικα

Η Γκερνίκα βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία, στη χώρα των Βάσκων, στην επαρχία Μπισκάγια, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπιλμπάο. Η Γκερνίκα είχε καταγεγραμμένους 16.915 κατοίκους το 2014.

Η Γκερνίκα σήμερα.

Στις 26 Απριλίου του 1937, γερμανικά και ιταλικά αεροπλάνα, οι πιλότοι των οποίων πολεμούσαν στο πλευρό των Ισπανών Εθνικιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, βομβαρδίζουν την πόλη Γκερνίκα, στη χώρα των Βάσκων. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Η καταστροφή της Γκερνίκα αποτυπώθηκε στο ομώνυμο έργο του Πάμπλο Πικάσο.

Ο Πάμπλο Πικάσο, ζωγραφίζει τη Γκουέρνικα.

Βέβαια, πολλοί από εσάς, μπορεί να γνωρίζετε τη Γκερνίκα ως… Λιβαδειά, όταν τη ζωγράφισε η… Θεοπούλα στη σειρά στο Παρά Πέντε.

Ο πίνακας του Πικάσο ξεπέρασε σε διασημότητα το όνομα της κωμόπολης της ισπανικής επαρχίας. Στην ανάρτηση αυτή, θα σας δείξουμε πως έμοιαζε στην πραγματικότητα η Γκερνίκα μετά τον βομβαρδισμό της…

Η βομβαρδισμένη Γκερνίκα.

Ο βομβαρδισμός ξεκίνησε στις 4 και μισή το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937 και διήρκησε μέχρι τις επτά το απόγευμα. Πήραν μέρος γερμανικά αεροπλάνα, οι πιλότοι των οποίων συμμετείχαν ως εθελοντές στον ισπανικό εμφύλιο, στο πλευρό των εθνικιστών, καθώς και ιταλικά. Είχαν συγκροτήσει την Λεγεώνα Κόνδορ. Η επιχείρηση έλαβε την ονομασία Επιχείρηση Επίπληξη (Operation Rügen).

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός ακόμα και σήμερα. Υπολογίζονται από 300 έως 1500…