Το ασχημότερο άγαλμα για τον ασχημότερο άνθρωπο, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Στον κήπο της Μητρόπολης της Θεσσαλονίκης, πάνω στην οδό Βογατσικού, υπάρχουν τέσσερις προτομές. Από παπάδες.

Μία απ’ αυτές, αποτελεί ένα από τα ασχημότερα αγάλματα που έχουν ποτέ λαξευτεί. Δεν είναι πρόβλημα τεχνικής του γλύπτη, απλώς, στο άγαλμα δεν βάζεις γυαλιά ρε. Δεν βάζεις γυαλιά.

Η μοναδική περίπτωση που μπορώ να δεχτώ γυαλιά σκαλισμένα σε μάρμαρο, ή σε οποιοδήποτε υλικό, είναι αν το άγαλμα αφορά τον Γκάντι.

Το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι στο Λονδίνο.

Ο παπάς με το μαρμάρινο γυαλί είναι ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος. Ο οποίος ψοφ… φεύγει από τη ζωή στις 27 Απριλίου του 1987. Διετέλεσε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, από το 1967 έως το 1974. Ρίχνουν παράνομα τον προηγούμενο μητροπολίτη, Παντελεήμων Παπαγεωργίου και ο Λεωνίδας παίρνει τη θέση του. Ο κανονικός μητροπολίτης, βρίσκεται στον ίδιο κήπο, δίπλα του:

Ο κανονικός μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων Παπαγεωργίου.

Το παλληκάρι από πάνω, με τα δημοκρατικά του ιδεώδη, αρνούνταν τη συνεργασία με το καθεστώς της χούντας, σε σημείο να αποχωρήσει από τον ναό του αγίου Δημητρίου, ως διαμαρτυρία για την παρουσία των Συνταγματαρχών…

Αντιθέτως,

το σκουπίδι με τα μαρμάρινα γυαλιά, αποκαλούσε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο «Σωτήρα του Εθνους», «ευλογημένον», «άνθρωπο του Θεού» και «άξιο της πατρίδος». Για τη γυναίκα του, Δέσποινα Παπαδοπούλου είπε το αμίμητο:

«Δύο Δέσποινας έχομεν: Μίαν εις τους ουρανούς, την Παναγίαν, και άλλην εις την γην, την κυρίαν Προέδρου.»

Μετά το τέλος της δικτατορίας, τον ρίχνουν από τη θέση του και του δίνουν τον τίτλο του Μητροπολίτη Ρέοντος. Όπου “Ρέοντος”, εσείς σκέφτεστε στην Πελοπόννησο τα παρακάτω; Κυνουρία, Αρκαδία, Μονεμβασιά. Αυτός, αδικημένος, αποσύρεται στο… Πανόραμα. Και τερματίζει την πορεία του με προκήρυξή, τον Σεπτέμβριο του 1979, με την οποία δηλώνει πως: Οι Αξιωματικοί που συμμετείχαν στη Χούντα κρατούνται άδικα στις φυλακές γιατί το έργο τους στόχευε στην ελευθερία και τη σωτηρία της πατρίδος.

Προφανώς, το 2008, προτάθηκε επί δημαρχίας του γελοίου Παπαγεωργόπουλου η μετονομασία οδού προς τιμήν του Λεωνίδα Παρασκευόπουλου. Κοντά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Μετά από πληθώρα διαμαρτυριών και αντιδράσεων πολιτών η μετονομασία αποτράπηκε.