Τα ομορφότερα γήπεδα αυτού του κόσμου. Μέρος πρώτο.

Έχεις σκεφτεί πως παίζουν ποδόσφαιρο στα Νησιά Φερόε; Πως παίζουν ποδόσφαιρο στη Γροιλανδία ή στα νορβηγικά νησιά; Πως παίζουν μπάλα στις φαβέλες του Ρίο ή στα ελβετικά βουνά; Παρασυρθήκαμε από τους αγώνες της εποχής, σε κλειστά και ανοιχτά γήπεδα και σας παραδίδουμε μια τριλογία κόσμημα. Τα ομορφότερα γήπεδα του πλανήτη μας, σε μερικές από τις πιο κομψές τους πόζες.

Á Mølini Stadium, Eiði, Νήσοι Φερόες

Eiði, Faroe Islands

Ξεκινάω από το θαύμα που μου έκοψε την ανάσα όταν έστηνα το θέμα. Κάπου στα νησιά Φερόε, αυτά που μας έκοψαν τον κ*λο με μια εθνική ομάδα από ψαράδες, ξυλοκόπους και δασκάλους, ο τόπος δεν χωράει ποδοσφαιρικά γήπεδα. Γι’ αυτό, τα όσα υπάρχουν θα έπρεπε να τοποθετηθούν στα θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Το επικό Á Mølini Stadium

Μαζέψαμε λίγες φωτογραφίες ακόμα από αυτό το κόσμημα της Βόρειας Θάλασσας, να δεις τι μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος, φτάνει να του δώσεις λίγη διαθέσιμη γη. Και μεράκι.

Όταν πλησιάζει ο χειμώνας.
Οι ντροουνιές τα σπάνε, το ξέρω.
Τεχνητός χλοοτάπητας, προφανώς, μα χαζεύεις πλήρως.
Μια πιο καλοκαιρινή οπτική…
Έχω πωρωθεί, με συγχωρείτε, μία ακόμα.
Αυτήν. Á Mølini Stadium, Eiði, Νήσοι Φερόες

Henningsvær Stadion, Νησιά Lofoten, Νορβηγία

Οι Νορβηγοί ψαραδες αυτού του τόπου, προσπάθησαν στ’ αλήθεια να βρουν ένα σημείο πάνω στα μικρά νησιά τους για να στήσουν ένα γήπεδο. Έτσι, οι κάτοικοι του μικρού Henningsvær, στο αρχιπέλαγος του Lofoten, έφτιαξαν αυτό εδώ:

Henningsvær Stadion, Νησιά Lofoten, Νορβηγία

Αυτόν τον χώρο βρήκαν, αυτό το στάδιο απέκτησαν, περικυκλωμένο από βράχια, μα τόσο υπέροχο. Κυριολεκτικά αυτή τη φορά, ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ:

Καλοκαιράκι
Το φθινόπωρο που έρχεται, νωρίς νωρίς.
Θαύμα είναι, ξέρω, λίγες φωτογραφίες ακόμα, άντεξε.
Άλλη μία, άσε με, να:
Φτάνει.

Qeqertarsuaq Football Open Stadium, Γροιλανδία

Στη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη μας, που ανήκει διοικητικά στη Δανία, το ποδόσφαιρο ανθεί. Περίπου 5.000 άνθρωποι δηλώνουν ταυτοχρόνως και ποδοσφαιριστές, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού της “χώρας”. Εκεί λοιπόν, στη Γροιλανδία, υπάρχουν γήπεδα που μοιάζουν μ’ αυτό:

Qeqertarsuaq Football Open Stadium, Γροιλανδία

Φτιαγμένο πάνω σε βράχια και μαύρη άμμο, το γήπεδο αυτό είναι σοκαριστικό οπτικά και χρησιμοποιείται για ένα πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που πέρσι είχε τη διάρκεια ΜΙΑΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ.

Αγωνίζονται στ’ αλήθεια, δεν είναι φώτοσοπ.
Σούταρε εσύ σε καλύτερη θέα αν μπορείς.

Λογικά, χρησιμοποιούν δίχτυ. Από τους τόσους ψαράδες. Αλλιώς θα μοίραζαν μπάλες-παγόβουνα στον μισό πλανήτη.

Tasiilaq Football Stadium, Γροιλανδία

Κλείνουμε το πρώτο μέρος στο επικό (ναι, είναι επικό) αφιέρωμα με τα ομορφότερα γήπεδα του πλανήτη με μία ακόμα Γροιλανδία, έναν ακόμη Αρκτικό Κύκλο. Αυτό είναι το στάδιο ενός χωριού της χώρας, της ή του Tasiilaq:

Χώμα, άγρια φάση, αντρίλα.

Ό,τι κι αν μου πεις, είναι επίσης εντυπωσιακό. Απλώς, η Γροιλανδία, λόγω είτε τεχνητού χλοοτάπητα, είτε χώματος και πέτρας, είναι πρωταθλήτρια και στους τραυματισμούς ποδοσφαιριστών.

Ε, δες τοπίο γαμώ.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, με πιο “αστικά γήπεδα”.

Τα ομορφότερα γήπεδα αυτού του κόσμου. Μέρος δεύτερο, τα “μικρά”.

Τα ομορφότερα γήπεδα αυτού του κόσμου. Μέρος τρίτο, τα “μεγάλα” στάδια.