Ο Ρολάν Γκαρός

Ναι, το Ρολάν Γκαρός είναι τουρνουά τένις. Ναι, είναι το Γαλλικό Όπεν. Ναι, διεξάγεται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Ναι, είναι ένα από τα τέσσερα ετήσια Grand Slam, μαζί με το Αυστραλιανό Όπεν το τουρνουά του Γουίμπλεντον και το Αμερικανικό Όπεν. Και ναι, η επιφάνεια του γηπέδου είναι χωμάτινη.

Αλλά. Ποιος είναι ο Ρολάν Γκαρός;

Ο Ρολάν Γκαρός

Ο Εζέν Αντριέν Ρολάν Ζορζ Γκαρός γεννήθηκε στο Σαιν-Ντενί της Ρεϋνιόν στις 6 Οκτωβρίου του 1888. Και ήταν ηρωικός Γάλλος αεροπόρος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου… Έγινε ο πρώτος πιλότος που διέσχισε την Μεσόγειο Θάλασσα, από τις ακτές της νοτιοανατολικής Γαλλίας μέχρι την Τυνησία, χωρίς καμία απολύτως στάση.

Στις 18 Απριλίου του 1915, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρολάν Γκαρός καταρρίπτεται. Προσγειώνει το αεροσκάφος του στη γερμανική πλευρά των γραμμών. Συλλαμβάνεται.

Ο Γκαρός καταφέρνει να αποδράσει από το στρατόπεδο αιχμαλώτων στις 14 Φεβρουαρίου του 1918. Επιστρέφει στη χώρα του και επανεντάσσεται στη Γαλλική Αεροπορία.

Σκοτώθηκε στις 5 Οκτωβρίου του ’18, ενώ πετούσε πάνω από το χωριό Βουζιέρ των Αρδενών στη νότια Γαλλία. Οι Γερμανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο του. Πιθανόν, ο πιλότος που κατέρριψε το αεροσκάφος του Γκαρός να ήταν ο Γερμανός άσος (όπου άσσος, τουλάχιστον 5 καταρρίψεις) Hermann Habich.

Φόρος τιμής λοιπόν. Σε έναν Γάλλο ήρωα του αέρα.