Ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ γεννιέται στις 5 Μαΐου του 1818. Ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος. Θεωρείται ως ο θεμελιωτής του κομμουνισμού.
Μένει γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία πως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.
Τα Στρουμφάκια
Ο Πιερ Καλιφόρ γεννιέται στις 25 Ιουνίου του 1928. Και σύντομα, στην τέχνη του, το σκίτσο, αποκτά το ψευδώνυμο Peyo (Πεγιό). Δημιουργεί στη δεκαετία του 1950 τα Smurfs.
Προφέρονται Σμερφς μα στην χώρα μας, από την Τετάρτη 2 Μαΐου του 1984 όπου και προβάλλονται για πρώτη φορά, έρχονται ως Στρουμφ. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Πεγιό, το σχέδιο των μικροσκοπικών γαλάζιων πλασμάτων του είναι μια έμπνευση από τα τρολ της Σκανδιναβικής μυθολογίας.
Η Θεωρία
Ξεκινάμε με την οικονομία ενός δομημένου πια κόσμου. Αυτά μας γράφει η αγγλική wiki: “Η κοινότητα των Στρουμφ έχει γενικά τη μορφή μιας κολεκτίβας, του μοιράσματος και του ευγενούς περιβάλλοντος με βάση την αρχή πως κάθε Στρουμφ διαθέτει ένα στοιχείο στο οποίο είναι καλό, και έτσι, συνεισφέρει στην κοινωνία των Στρουμφ όπως μπορεί. Σε αντάλλαγμα, κάθε Στρουμφ φαίνεται να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες, από τη στέγαση και τα ρούχα μέχρι το φαγητό, χωρίς να χρησιμοποιεί χρήματα.”
Ε, σ’ αυτό το χωριό, ανάμεσα στα πανομοιότυπα γαλάζια πλάσματα που έχουν ζωγραφιστεί σαν να φορούν φόρμες εργασίας, ένα με γενειάδα, είναι ο ηγέτης, ο καθοδηγός, ο συμβουλάτορας και, αν χρειαστεί, αυτός που τελικώς αποφασίζει. Ο Παπαστρούμφ.
Ο «κόκκινος πατέρας» του χωριού, φροντίζει για τη ευημερία και την ισότητα. Και είναι ο μοναδικός που αναγνωρίζεται ως… “ανώτερος”, τουλάχιστον πνευματικά.
Βέβαια, ίσως υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας στις ομοιότητες αυτές, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που το παρατραβάνε. Έγινε λόγος για κομμουνιστική προπαγάνδα, για ιδέες των Σοβιετικών που βρίσκουν πέρασμα στα παιδιά και οι χειρότεροι, εξήγησαν και το Smurf ως ακρωνύμιο. Όπου S.M.U.R.F μπορείτε να τοποθετήσετε τις λέξεις Socialist (ή και Soviet) Men Under a Red Father, Άντρες του Σοσιαλισμού κάτω από έναν Κόκκινο Πατέρα…
Ακολουθεί η υπέροχη θεωρία που αναφέρει πως ο Σπιρτούλης είναι ο Τρότσκι. Ένα αντιδραστικό διοπτροφόρο στοιχείο που δεν ακούει κανείς μα συνεχίζει να διαμαρτύρεται:
Και στην αποκορύφωση, ο Γκάργκαμελ, που στην χώρα μας μάθαμε ως Δρακουμέλ, καθώς προσπαθεί να αιχμαλωτίσει τα Στρουμφάκια και να παράξει χρυσό, αποτελεί την ενσάρκωση του ίδιου του καπιταλισμού!
Κλείνω την ανάρτηση με την κορυφαία ατάκα που αλιεύσαμε από site θρησκευτικού περιεχομένου:
Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πίστη σε θρησκεία ή κάτι άλλο στο Στρουμφοχωριό. Συνεπώς ούτε Ιερατείο και ναοί. Μόνο «Παπάς» Στρούμφ.