Το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο. Και η αξία του.

Η πλειοψηφία έχει ακούσει για το Penny Black. Ήταν το πρώτο γραμματόσημο που κατασκευάστηκε ποτέ, την Πρωτομαγιά του 1840, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απεικονίζει την Βασίλισσα Βικτόρια.

Ωστόσο, κυκλοφόρησαν 68.808.000 παρόμοια γραμματόσημα. Ένας τεράστιος αριθμός που μας δείχνει πως, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μπόλικες Penny Black εκεί έξω.

Η Βρετανική Γουιάνα

Κατηφορίζουμε στη Νότια Αμερική, στα όρια του Κόλπου της Καραϊβικής.

Ανάμεσα σε Βενεζουέλα και Σουρινάμ, στέκεται η Γουιάνα, αποικία των Βρετανών στη Νότια Αμερική. Το προηγούμενο της όνομα λοιπόν, ήταν Βρετανική Γουιάνα.

Η Γουιάνα είναι ένα κράτος μόλις 786,391 κατοίκων. Πρωτεύουσά του είναι το Georgetown. Το Τζόρτζταουν, είναι μια πόλη μόλις 239 χιλιάδων ανθρώπων. Και ακόμα και σήμερα κρατά τον αποικιακό του χαρακτήρα.

Άποψη από το σημερινό Τζόρτζταουν. Caribbean National Weekly

Ελάχιστα έχουν αλλάξει από την εποχή του 1856, που μας ενδιαφέρει για τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Η πόλη των αποίκων της Βρετανικής Γουιάνα. Το Georgetown του 1850.

Το Ματζέντα του ενός σεντ της Βρετανικής Γουιάνας

Οι φιλοτελιστές, παγκοσμίως, θεωρούν το British Guiana 1c magenta ως το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο. Παράχθηκε το 1856.

Είναι τυπωμένο με μαύρο μελάνι σε χαρτί χρώματος ματζέντα και απεικονίζει ένα πλοίο πλάι στο λατινικό μότο της αποικίας: “Damus Petimus Que Vicissim”. Δίνουμε και περιμένουμε να μας επιστραφεί.

Τώρα, πόσα από δαύτα υπάρχουν στον κόσμο; Να σου πω. Ένα. Και το ένα αυτό γραμματόσημο, πωλήθηκε στις 17 Ιουνίου του 2014, στον σχεδιαστή παπουτσιών και προφανώς, συλλέκτη, Stuart Weitzman για… 9.480.000 δολάρια.

Το γραμματόσημο, ως εξώφυλλο, παλαιότερης δημοπρασίας.

Η Γουιάνα θεωρείται παράδεισος του φιλοτελισμού, και πολλοί την επισκέπτονται για να ανακαλύψουν χαμένα, χάρτινα, διαμάντια. Οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά πως ένα τμήμα τουρισμού τους, είναι κυνηγοί συλλογών.

Πρόσφατο γραμματόσημο της χώρας που απεικονίζει το σπανιότερο γραμματόσημο.