ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.

Στις 31 Ιανουαρίου του 1990 τελειώνει και ουσιαστικά ο Ψυχρός Πόλεμος. Είναι τα εγκαίνια των πρώτων «Μακ Ντόναλντς» στην καρδιά της Μόσχας. Εξυπηρετεί καθημερινά σχεδόν 30.000 πελάτες…

Στη δεκαετία του 1950, η Σοβιετική Ένωση απαγόρευε τα περισσότερα που σχετίζονταν με τη Δύση ή τον καπιταλισμό. Ρούχα, προϊόντα, τρόφιμα. Η ΕΣΣΔ διατηρούσε μια εξαιρετικά συντηρητική νοοτροπία για δεκαετίες, με την πλήρη απουσία διαγωνισμών ομορφιάς, κλαμπ διασκέδασης, πορνογραφίας. Έως και τα εστιατόρια ήταν κρατικής ιδιοκτησίας.

Στη δεκαετία του 1980, όλα άρχισαν ν’ αλλάζουν. Η κυβέρνηση ελάττωσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές, ακόμα και στην ιδιοκτησία επιχειρήσεων. Η δυτική επιρροή είχε μόλις αρχίσει. Ωστόσο, στην Σοβιετική Ένωση εξακολουθούσαν να λείπουν καταστήματα όπως εστιατόρια “δυτικού τύπου”.

Στη Μόσχα αδερφές μου, στη Μόσχα…

Επί 15 περίπου χρόνια, υποβάλλονταν αίτημα για τη δημιουργία ενός McDonald’s στην ΕΣΣΔ. Η αμερικάνικη εταιρεία ήταν τελικά σε θέση να προμηθευτεί μια συμφωνία με τους Σοβιετικούς μόλις το 1989. Για ένα και μόνο κατάστημα McDonald’s. Στη Μόσχα.

Κι αυτό, έγινε με τη χρήση της θυγατρικής των McDonald’s του Καναδά. Ένας συμβιβασμός αντί να χρησιμοποιεί άμεσα μια αμερικανική εταιρεία. Ως ημερομηνία εγκαινίων ορίστηκε η 31η Ιανουαρίου του 1990.

Το φωτογραφικό ιστορικό της κατασκευής

Οι ουρές των εγκαινίων ήταν πραγματικά ατελείωτες.
Ο Μπόρις Γιέλτσιν με το σημαιάκι των Mc Donald’s στα χέρια του.
Επικές στιγμές Ρώσων πολιτών που γεύονται την “δυτική ελευθερία”.

Η συμφωνία περιελάμβανε ένα ποσοστό της τάξεως του 51% ιδιοκτησίας του Σοβιετικού Κράτους. Κατασκευάστηκαν ειδικά εργοστάσια για να παράγουν πατάτες και ψωμάκια. Μαζί με τις απαραίτητες δωροδοκίες, τον τρόπο να επιτραπεί η διαφήμιση και τις ειδικές εγκρίσεις εργαζομένων, εκτιμάται πως δαπανήθηκαν περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια. Για αυτό, το 1 McDonald’s…

Οι πρώτες ημέρες, ήταν απλώς, η απόλυτη παραφροσύνη. Οι Σοβιετικοί που ήταν επιφορτισμένοι με το έργο, καθώς και τα στελέχη των McDonald’s, περίμεναν περίπου 1.000 άτομα την πρώτη ημέρα.

Αντ ‘αυτού, περίπου 30.000 άνθρωποι όρμηξαν. Για να πάρουν μια γεύση αμερικανικού fast food.

Την πρώτη εβδομάδα, πάνω από 100.000 πελάτες ήρθαν για να γευματίσουν “αμερικάνικα”.

Οι ουρές για να μπουν στο εστιατόριο έπαιρναν ώρες, κύκλωναν τα γύρω τετράγωνα, ενώ, μία φορά, η ουρά υπολογίστηκε να αγγίζει σχεδόν τα δύο χιλιόμετρα…

Επίσης, την εποχή εκείνη των αρχών του ’90, οι περισσότεροι Ρώσοι δεν πληρώνονταν ικανοποιητικά. Για ένα κανονικό γεύμα, ένα Big Mac, πατάτες και αναψυκτικό, ορισμένοι πελάτες, έπρεπε να πληρώσουν το ισοδύναμο μισθών μερικών ημερών…

Η Σοβιετική Ένωση επέτρεπε όλο και περισσότερα. Θα κατέρρεε δύο χρόνια αργότερα.

Ο Μάρκος, ο Ζούκεμπεργκ μπροστά από το ιστορικό κατάστημα.

Το τέλος του ρομαντισμού, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είναι αυτή, η αρχή της επέλασης του δυτικού κόσμου. Ένα Mc Donald’s δύο τετράγωνα μακριά από την Κόκκινη Πλατεία.