Η τραγωδία του Τσάλεντζερ

Στις 28 Ιανουαρίου του 1986, το διαστημικό λεωφορείο Challenger αποσυντίθεται 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, με συνέπεια το θάνατο του επταμελούς πληρώματός του. Αυτό είναι το σοκαριστικό βίντεο…:

Το ιστορικό της εκτόξευσης…

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε λίγο μετά της 11 το πρωί. Διαλύθηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, ενώ βρισκόταν σε ύψος 48.000 ποδιών (15 χιλιομέτρων) στη στρατόσφαιρα.

Δύο λεπτά και 45 δευτερόλεπτα αργότερα, η καμπίνα των αστροναυτών προσγειώθηκε μετά από ελεύθερη πτώση στον ωκεανό. Η καταστροφή του διαστημόπλοιου έγινε πάνω από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα συντρίμμια, σημειώθηκε αποκόλληση σε δακτύλιο σφραγίσματος στους αγωγούς στερεών καυσίμων. Αποτέλεσμα, να προκληθεί ρήγμα στο δεξιό πύραυλο και να διαρρεύσει έξω θερμό αέριο και να αποκολληθεί.

Η πρώτη πολίτης

Στην αποστολή συμπεριλαμβανόταν για πρώτη φορά ένας πολίτης, η 37χρονη Κρίστα Μακόλιφ, καθηγήτρια γυμνασίου στο Κόνκορντ του Νιου Χαμσάιρ, η οποία είχε επιλεγεί ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές.

Η Christa McAuliffe με την κόρη της Caroline. (AP Photo/Jim Cole)

Οι υπόλοιποι έξι αστροναύτες ήταν ο Μάικλ Σμιθ, ο Ρόναλντ ΜακΝάιρ, ο Έλισον Ονιζούκα, ο Γκρεγκ Τζάρβις, η Τζούντιθ Ρέσνικ και ο διοικητής του διαστημικού λεωφορείου Φράνσις Σκόμπι.

Οι οιωνοί

Η αποστολή στις 22 είχε αναβληθεί για έξι ημέρες λόγω κακών καιρικών συνθηκών και τεχνικών προβλημάτων. Το πρωί της 28ης Ιανουαρίου είχε αρκετό κρύο και οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι δακτύλιοι που σφραγίζουν τους πυραύλους προώθησης ήταν ευάλωτοι στις χαμηλές θερμοκρασίας πύραυλοι προώθησης. Παρά τις επισημάνσεις των μηχανικών το Challenger εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η NASA μετά την καταστροφή ανακοίνωσε πως στα διαστημικά λεωφορεία θα δημιουργηθεί σύστημα διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης. Το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ διακόπηκε για 2,5 χρόνια…

Τραγωδία σε ζωντανή μετάδοση

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ανθρωπότητας που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση. Εκατοντάδες άνθρωποι και συγγενείς των αστροναυτών είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση και περίμεναν με τις φωτογραφικές μηχανές τους στα χέρια να απαθανατίσουν το γεγονός. Παράλληλα, το δίκτυο CNN μετέδιδε live την απογείωση.

Τα περισσότερα μέλη του πληρώματος δεν πέθαναν αμέσως… Επέζησαν από τη διάλυση του αεροσκάφους και έχασαν τις αισθήσεις τους λόγω της εκρηκτικής αποσυμπίεσης. Πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου…

Επρόκειτο για την πρώτη ολοκληρωμένη αποστολή αφότου ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Είχε μελετηθεί επί σειρά ετών από τους επιστήμονες της NASA.

Δέκα χρόνια μετά

Μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ξεβράστηκαν σε παραλία της Φλόριντα, δύο μεγάλα κομμάτια του διαστημόπλοιου που φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Η φωτογραφία

Αρκετά χρόνια αργότερα, το ίντερνετ ξεθάβει μια φωτογραφία που αφορά στο Challenger. Μια θεατής, είχε κάνει το κλικ την κατάλληλη στιγμή…: