Ο Βέλγος που πήγε στο φεγγάρι πριν τον Άρμστρονγκ

Η ιστορία «Βήματα στη Σελήνη» (“Explorers on the Moon”) ήταν το αποτέλεσμα της εντατικής έρευνας του Ερζέ, σχετικά με το αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επισκεπτούν τη Σελήνη. Άρα η αποστολή προετοιμάστηκε, και ο Τεν Τεν, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στην επιφάνειά του:


Στο 19:50 λοιπόν, ο Τεντέν, πατάει πρώτος, το πόδι του στο φεγγάρι. Ακολουθεί, τιμώντας την Λάικα υποθέτουμε, ο Μιλού.

Μεταξύ του 1952 και του 1953, η ιστορία της “σεληνιακής” περιπέτειας του Τεντέν γραφόταν, ανά εβδομάδα, στο ομώνυμο περιοδικό. Η ανθρωπότητα χρειάστηκε 15 χρόνια ακόμη, για να τον ακολουθήσει.

Στις 3 Μαρτίου του 1983, φεύγει από τη ζωή ο Ζωρζ Προσπέρ Ρεμί (Georges Prosper Remi). Είχε γεννηθεί στις 22 Μαΐου του 1907 και ήταν περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό με το ψευδώνυμό του, Ερζέ (Hergé).

Ήταν ένας τιτάνιος Βέλγος δημιουργός κόμικ, με σημαντικότερο έργο του να αποτελούν “Οι περιπέτειες του Τεντέν”:

Ο Τεντέν είχε τεράστια απήχηση σε διεθνές επίπεδο και ο Ερζέ τις έγραφε και προφανώς τις εικονογραφούσε από το 1929, έως και το θάνατό του.

Με το σχέδιό του, καθιέρωσε το ύφος της «καθαρής γραμμής», το οποίο και επηρέασε αμέτρητους δημιουργούς αποκτώντας αναγνώριση κατά τη δεκαετία του 1950.

Ο Τεντέν

Ακολουθούν σελίδες από τα κόμικ του Τεντέν. Πρωταγωνιστεί, στο πλευρό του, ο γιγάντιος Κάπταιν Χάντοκ και τα πανέξυπνα μπινελίκια του, όπως και ο σκύλος του, Μιλού.

Συχνά, ο Ερζέ, κατηγορήθηκε για προπαγάνδα και ρατσισμό. Μερικές φορές, όχι άδικα. Απλώς, λαμβάνουμε υπόψιν την εποχή που δημιούργησε:

(Όλες οι εικόνες ανοίγουν σε μεγάλο μέγεθος με “άνοιγμα σε νέα καρτέλα”.)

Υ.Γ. Πρώτος στη Σελήνη, προφανώς, είχε πάει ο Ιούλιος Βερν, με το βιβλίο του “Από τη Γη στη Σελήνη”, που εξέδωσε το 1865…:

Ένα ευχαριστώ που διαβάσατε το άρθρο, από τον κόσμο του Τεντέν, ενός από τα σπουδαιότερα κόμικ που εκδόθηκαν ποτέ: