Ο Μολδάβας

Ο Μολδάβας, από τη γερμανική του ονομασία, Moldau, είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης. Είναι παραπόταμος του ποταμού Έλβα. Στη χώρα που διαρρέει, την Τσεχία, ονομάζεται Βλτάβα (Vltava).

Και οι δύο λέξεις, Moldau και Vltava πιστεύεται πως σημαίνουν «άγριο νερό». Ο Μολδάβας ωστόσο, είναι γνωστός καθώς διαρρέει την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα.

Σίγουρα όμως, αποτελεί τον σημαντικότερο ποταμό της Βοημίας. Κι επίσης, διαμορφώνει την Πράγα, ως την ομορφότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης…:

Μέρα ή νύχτα:

Ας φτάσουμε όμως στο θέμα της ανάρτησης μετά την περιγραφή του Βλτάβα. Στις 2 Μαρτίου, του 1824, γεννιέται στο Λιτόμισλ της Τσεχοσλοβακίας ο Μπέντριχ Σμέτανα.

Bedřich Smetana, 2 Μαρτίου του 1824 με 12 Μαΐου του 1884.

Ο Σμέτανα και ο Βλτάβα

Ο Σμέτανα ήταν γιος ενός ζυθοποιού. Μελέτησε πιάνο και βιολί σε ιδιαιτέρως νεαρή ηλικία. Σπούδασε μουσική στην Πράγα, παρά την αρχική αντίδραση του πατέρα του. Μεταξύ 1874 και 1879 μας παραδίδει το έργο του “Má vlast”, που σημαίνει “Η χώρα μου”, που αποτελείται από έξι συμφωνικά ποιήματα.

Το δεύτερο ποίημα ονομάζεται Vltava. Και είναι η ομορφότερη μουσική που γράφτηκε ποτέ.


Πηγαίνοντας στο 1:09, ίσως χάνετε όλη τη μαγεία της εισαγωγής, αλλά μπορείτε να αναγνωρίσετε πως όλοι σας, έχετε ακούσει κάπου αυτή τη μελωδία του 1874.

Αυτό το θαύμα, γράφτηκε σε 18 ημέρες. Από τις 20 Νοεμβρίου έως και την 8η του Δεκέμβρη του 1874. Και μέσα από τη μελωδία, ο Σμέτανα, περιγράφει την πορεία του ποταμού. Από τις πηγές του, έως την ένωσή του με τον Έλβα…

Ο Βλτάβα, ξεκινώντας από τις δύο μικρές του πηγές, ενώνεται σε ένα ρεύμα νερού. Και ξεκινά τη διαδρομή του… Ανάμεσα σε δάση και κοιλάδες, σε λιβάδια, όπου ο γάμος ενός γεωργού γιορτάζεται, στον κυκλικό χορό στο φεγγαρόφως, των γοργόνων που ζουν στα νερά του... Στα βράχια που βρέχει πλάι σε περήφανα κάστρα και ξεχασμένα ερείπια. Και πλαταίνει, και φτάνει στην Πράγα, και την διαπερνά κι ύστερα, χάνεται μακριά, καταλήγοντας στο σώμα του Έλβα.

Ο Μολδάβας στην τσέχικη επαρχία.

Υ.Γ. Λίγες ακόμα εικόνες του Βλτάβα:

Υ.Γ.2 Οι πηγές του Μολδάβα

Ο Μολδάβας, αυτό το εντυπωσιακό ποτάμι που ορίζει την Πράγα, πηγάζει από μια λακούβα με νερό. Αλήθεια:

Υ.Γ.3 Ο Vltava του Κάραγιαν

Ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν (Herbert von Karajan, 5 Απριλίου του 1908 με 16 Ιουλίου του 1989) ήταν Αυστριακός, και ίσως ο σημαντικότερος διευθυντής ορχήστρας όλων των εποχών. Διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου για τριάντα πέντε χρόνια. Ο προπάππος του, Γεώργιος Ιωάννης Καραγιάννης, γεννήθηκε στην Κοζάνη και έφυγε για τη Βιέννη το 1767, λόγω… τουρκοκρατίας.