6 Ιανουαρίου. O Ερρίκος Σλήμαν.

Ο Ερρίκος Σλήμαν (Heinrich Schliemann) γεννιέται στις 6 Ιανουαρίου του 1822. Είναι ο άνθρωπος που θα επιβεβαιώσει τον Όμηρο και τα έπη του.

Η ζωή του

Ο Σλήμαν γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1822 στο Νοϊμπούκοφ της Γερμανίας. Πιο σωστά, στο δουκάτο του Μεκλεμβούργου Σβερίν. Η πρώτη του επαφή με την ελληνική μυθολογία, ήταν μια εικόνα της θρυλικής Τροίας στις φλόγες. Ήταν η εικονογράφηση ενός βιβλίου που του είχε κάνει δώρο ο πατέρας του σε ηλικία επτά ετών. Τον στοίχειωσε. Μόλις μεγαλώνει, αποφασίζει να μεταναστεύσει. Πιάνει δουλειά σε πλοίο που ταξίδευε από το Αμβούργο στη Βενεζουέλα, μα το πλοίο ναυαγεί. Ζει και δουλεύει στο Άμστερνταμ, όπου αναδείχθηκε το ταλέντο του στις γλώσσες. Μαθαίνει 22 γλώσσες μεταξύ των οποίων ρωσικά, αρχαία και νέα ελληνικά.

Ιδρύει τη δική του επιχείρηση και ανάμεσα σε εμπόριο χρυσού και λουλακιού (Ουσία με βαθύ γαλάζιο χρώμα που τη χρησιμοποιούσαν στο πλύσιμο των ρούχων. Έδινε λάμψη στα λευκά.) πλουτίζει μόλις στα 36 του.

Ο Γερμανός Ιντιάνα Τζόουνς

Αφήνει τις επιχειρήσεις και ξεκινά την ενασχόλησή του με την αρχαιολογία και ιδιαίτερα τον θρύλο της Τροίας. Ταξιδεύει στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σκανδιναβία, τη Γερμανία, τη Συρία, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία, ενώ σπουδάζει αρχαιολογία στη Γαλλία. Παίρνει διαζύγιο και εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Παντρεύεται τη δεύτερη σύζυγό του, την Αθηναία Σοφία Εγκαστρωμένου. Κάνει δύο παιδιά, τον Αγαμέμνονα και την Ανδρομάχη, ονόματα που θα δοθούν προς τιμήν Μυκηνών και Τροίας…

Τροία

Καταπιάνεται αρχικώς με την Ιθάκη, όπου και αναζητά το παλάτι του Οδυσσέα. Δεν τα καταφέρνει και αναχωρεί για την Τουρκία. Εκεί, στρέφει όλη του την προσοχή σε έναν συγκεκριμένο λόφο, αυτόν του Χισαρλίκ:

Πράγματι, το 1873, ανακαλύπτει τα οχυρώματα και τα ερείπια μιας πανάρχαιας πόλης. Είναι σίγουρος πως πρόκειται για την Τροία. Στις ανασκαφές του, μυρίζεται κάτι ιδιαίτερο. Διώχνει τους εργάτες του, συνεχίζει το σκάψιμο μόνος και ανακαλύπτει έναν θησαυρό, που ο ίδιος θα ονομάσει “Θησαυρό του Πριάμου”.

Μια ορειχάλκινη ασπίδα, μια χύτρα, ένα αργυρό αγγείο, ένα ορειχάλκινο αγγείο, ένα χρυσό, δύο χρυσά κύπελλα, ένα μικρό κύπελλο από ήλεκτρο, δύο χρυσά διαδήματα, 56 χρυσά σκουλαρίκια και 8.750 χρυσά δαχτυλίδια και κουμπιά.

Η σύζυγος του Σλίμαν, Σοφία, ποζάρει φορώντας τα κοσμήματα της “Ωραίας Ελένης”.

Μοιράζει τον θησαυρό σε φίλους του σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα δεχθεί διεκδικήσεις από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία τον μηνύει για την απόκρυψη του θησαυρού κι αυτός ζητά από την Ελλάδα να τον δεχτεί.

Μυκήνες

Ζητά την άδεια να πραγματοποιήσει ανασκαφές στις Μυκήνες. Η ελληνική κυβέρνηση του δίνει την πολυπόθητη άδεια, με μία προϋπόθεση. Να παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές.

Κρατώντας τον Παυσανία στο χέρι του, ανακαλύπτει το 1876, τον πρώτο περίβολο και τους λακκοειδείς τάφους πίσω απ την Πύλη των Λεόντων. Εξαιτίας της αφθονίας των χρυσών αντικειμένων που ανακάλυψε, θεώρησε πως είχε βρει τα σώματα του Αγαμέμνονα, της Κασσάνδρας, της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου.

Οι νεότεροι αρχαιολόγοι άσκησαν εξαιρετικά έντονη κριτική στον Σλήμαν για τις καταστροφικές μεθόδους του. Τις συγκρίνουν βέβαια με αυτές που έχει υιοθετήσει η σύγχρονη αρχαιολογική μέθοδος. Ωστόσο, του πιστώνεται η δημιουργία μιας μεθόδου που δεν υπήρχε στην εποχή του. Η έρευνα με βάση τις αρχαίες πηγές. Ο Ερρίκος Σλήμαν απέδειξε πως η ανασκαφή είναι κάτι περισσότερο από κυνήγι θησαυρού και πως μπορεί να αποκαταστήσει τη γνώση μας για τους αρχαίους πολιτισμούς.

Υ.Γ. Η συγκλονιστική γκραβούρα της εποχής που αφορά στην πρώτη εξερεύνηση των μυκηναϊκών τάφων από τον Ερρίκο Σλίμαν:

Υ.Γ.2 Πέθανε στη Νάπολη στις 26 Δεκεμβρίου 1890 και κηδεύτηκε σε ένα μαυσωλείο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, που σχεδίασε ο ίδιος ο Ερνέστος Τσίλλερ. Το μαυσωλείο είναι αυτό…: