Στις 5 Ιανουαρίου του 1933 ξεκινάει στο Σαν Φρανσίσκο η κατασκευη της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ.

Η Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ (Golden Gate Bridge) είναι κρεμαστή γέφυρα που εκτείνεται στην «Golden Gate» (Χρυσή Πύλη), το άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η γέφυρα συνδέει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία του Μαρίν.

Είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια κατασκευής κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκε το 1937. Είναι ένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύμβολα του Σαν Φρανσίσκο, της Καλιφόρνια και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα περίεργα της γέφυρας

Η βιομηχανία αεροσκαφών, επέλεξε το χρώμα της γέφυρας για να γίνονται πιο εμφανείς οι πυλώνες στα αεροσκάφη.

Οι εργάτες που έφτιαξαν τη γέφυρα πληρώνονταν 11 δολάρια την ώρα.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων κατασκευής της γέφυρας, σκοτώθηκαν 11 εργάτες. Οι δέκα από μία πτώση σκαλωσιάς που διαπέρασε το δίχτυ ασφαλείας.

Η ολοκλήρωση της γέφυρας

Η γέφυρα έχει κλείσει για την κίνηση των αυτοκινήτων μόνο 8 φορές. Τρεις φορές για κίνδυνο λόγω ανέμων, μία για κατασκευαστικούς λόγους, 2 για εορταστικές εκδηλώσεις και άλλες δύο για “προεδρικές επισκέψεις”. Του Ρούσβελτ και του Ντε Γκωλ.

Το ρεκόρ αυτοκινήτων που πέρασαν τη γέφυρα σε μία μέρα, συνέβη στις 27 Οκτώβρη του 1989. Την ημέρα αυτή λοιπόν, 162.414 οχήματα διέσχισαν το μεταλλικό θαύμα. Μάλλον λόγω του σεισμού “Loma Prieta”…!

Τρεις γυναίκες έχουν γεννήσει πάνω στη γέφυρα, το 1958, το 1991 και το 1993. Τα νεογέννητα ήταν τρία αγόρια.

Δεν επιτρέπεται να διασχίσεις τη γέφυρα έφιππος. Υπάρχει νόμος που ορίζει πως δεν μπορείς να καβαλάς άλογο πάνω της.

Δυστυχώς ωστόσο, η γέφυρα επιλέγεται συχνά ως τόπος και τρόπος αυτοκτονίας. Η πρώτη, έγινε ήδη, τον Αύγουστο του 1937, στην πρώτη χρονιά λειτουργίας της γέφυρας. Ο βετεράνος H.B. Wobber βγήκε από το λεωφορείο που τον μετέφερε, στη μέση της γέφυρας, και πήδηξε στο κενό…

Πριν την κατασκευή της γέφυρας, η διάσχιση του καναλιού με σκάφος, διαρκούσε από 20 έως 30 λεπτά.

Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία είναι ο αριθμός 1018. Εάν ανησυχείτε για κάποιον δικό σας άνθρωπο, εάν έχετε χάσει κάποιον ή εάν σκέφτεστε την αυτοκτονία, μη διστάσετε.

No more articles