Στις 16 του Γενάρη, το 1605, εκδίδεται στη Μαδρίτη ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είναι το πρώτο μυθιστόρημα που εκτυπώθηκε παγκοσμίως. Εκδόθηκε σε δυο μέρη, το πρώτο εκδίδεται το 1605 και το δεύτερο δέκα χρόνια μετά, στο 1615.
Η πλοκή
Το έργο, περιγράφει τις περιπέτειες του Αλόνσο Κιχάδα, ενός απλού αγρότη. Έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πιστεύει πως είναι κι ο ίδιος ιππότης. Υιοθετεί λοιπόν το όνομα “Δον Κιχώτης“. Ξεκινάει τα ταξίδια του μόνος, καβάλα στο κοκαλιάρικο άλογο του, τον Ροσινάντε. Ως πανοπλία του φορά μια παλιά μεταλλική πολεμική στολή που βρήκε τυχαία. Αρρωσταίνει, επιστρέφει και πείθει τον γείτονα του Σάντσο Πάντσα να τον ακολουθήσει. Αντάλλαγμα του; Μερίδιο σε ένα νησί. Ο Δον Κιχώτης είναι ερωτευμένος με μια νεαρή γειτόνισσα του, που ονομάζει Δουλτσινέα. Προσπαθεί να την σώσει, καθώς έχει πείσει τον εαυτό του πως βρίσκεται κάτω από την επήρεια από μάγια.
Ο Θερβάντες
Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Miguel de Cervantes Saavedra) ήταν Ισπανός συγγραφέας, και θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος συγγραφέας της ισπανικής γλώσσας και ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους παγκοσμίως, αν όχι ο σημαντικότερος.
Και τώρα, θα ακολουθήσουν τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα υστερόγραφα.
Υ.Γ. Ο Δον Κιχώτης στην ΕΡΤ3 κατά τη δεκαετία του 1990.
Όσοι υπήρξαν πιτσιρικάδες κατά τη δεκαετία του ’90 θυμούνται, το ξέρω πως θυμούνται, ένα εκπληκτικό animation με τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη.
Υ.Γ.2 Ο Θερβάντες, η Ναύπακτος και το χέρι του.
Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, στον Κόλπο της Ναυπάκτου, χιλιάδες πλοία ετοιμάζονταν για μία από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Η Οθωμανική αυτοκρατορία αντιμετώπιζε την Ιερή Ένωση, μια συμμαχία από τα ισχυρότερα χριστιανικά βασίλεια της νότιας Ευρώπης. Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ήταν ένας νεαρός υπαξιωματικός της ιταλικής φρεγάτας «Μαρκέσα» και ψηνόταν στον πυρετό.
Έπασχε από ελονοσία και είχε παραισθήσεις. Όταν κατάλαβε πως η μάχη άρχισε, ανέβηκε στο κατάστρωμα, τρεκλίζοντας. Ζήτησε να πεθάνει πολεμώντας. Η ναυμαχία έληξε με τον θρίαμβο των χριστιανικών δυνάμεων.
Ο Θερβάντες είχε δεχτεί δύο σφαίρες στο στήθος. Μία ακόμη τον βρήκε στο αριστερό του χέρι. Έμεινε παράλυτο μέχρι το τέλος της ζωής του… Σήμερα, η Ναύπακτος, φιλοξενεί ένα υπέροχο άγαλμα του Ισπανού συγγραφέα, πλάι στο νερό, μα εντός των τειχών, στο Πάρκο Θερβάντες.
Υ.Γ.3 Το τέλος του Θερβάντες
Το 1604, όταν και εκδόθηκε το πρώτο μέρος του «Δον Κιχώτη», η επιτυχία του πονήματος ήταν τεράστια. Ο Θερβάντες σταμάτησε να έχει τα όποια οικονομικά προβλήματα στη ζωή του. Το 1615, εκδίδεται το δεύτερο μέρος του «Δον Κιχώτη».
Ένα χρόνο αργότερα, στις 22 Απριλίου του 1616, ο συγγραφέας, πλούσιος πια, πεθαίνει από… κίρρωση του ύπατος. Το χρήμα, μεταφράστηκε σε καλή ζωή και αλκοόλ. Τίμιο.