Τούνελ, υπόγειοι ποταμοί, καταφύγια. Η πόλη κάτω από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Το καταφύγιο νούμερο 42
Χτίστηκε το 1950, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Η είσοδός του είναι έξυπνα καμουφλαρισμένη, αφού βρίσκεται εντός ενός συνηθισμένου σπιτιού του 19ου αιώνα. Το καταφύγιο βρίσκεται σε βάθος 65 μέτρα κάτω από το έδαφος, στο ίδιο επίπεδο με το μετρό.
Το συγκρότημά του περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα σηράγγων και καταλαμβάνει έκταση 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το Γενικό Επιτελείο Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν εδώ, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν η Μόσχα δεχόταν πυρηνική επίθεση. Η θερμοκρασία στο καταφύγιο δεν ξεπερνά τους 16 βαθμούς Κελσίου.
Το 2006, το καταφύγιο άνοιξε τις πύλες του ως μουσείο Ψυχρού Πολέμου. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στολές, κράνη και να χειριστούν όπλα.
Το καταφύγιο του Στάλιν
Η κατασκευή του καταφύγιου του Στάλιν χρονολογείται στη δεκαετία του 1930. Σχεδιάστηκε ως αναπληρωματικό αρχηγείο της Σοβιετικής Ένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Συνδέεται με το Κρεμλίνο με υπόγειο τούνελ 17 χιλιομέτρων. Ο ίδιος ο Στάλιν εργάστηκε εδώ τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι το μέρος στο οποίο πάρθηκε η απόφαση να μην εγκαταλείψουν την Μόσχα και να αμυνθούν με κάθε κόστος.
Το 1996, το καταφύγιο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό ως μουσείο.
Το μέγεθός του είναι σχετικά μικρό, έχοντας απλώς τις απαραίτητες αίθουσες. Αίθουσα συνεδριάσεων, ένα γραφείο, ένα δωμάτιο ανάπαυσης, το γραφείο των στρατηγών, τραπεζαρία και δωμάτια αποθηκών.
Ο ποταμός Neglinnaya
Ο ποταμός Neglinnaya είναι παραπόταμος του Μόσχοβα. Η πρώτη ιστορική αναφορά σ’ αυτόν είναι τόσο παλιά όσο η πρώτη αναφορά της πρωτεύουσας των Ρώσων. Ο υπόγειος ποταμός περνάει κάτω από το κέντρο της πόλης και εκβάλλει στον Μόσχοβα μέσα από ένα μεγάλο άνοιγμα, το οποίο είναι ορατό από τη γέφυρα Μπολσόι.
Ο ποταμός ρέει διαμέσου ενός μεγάλου τούνελ στο μεγαλύτερο μέρος του. Μια ιδιωτική εταιρεία διοργανώνει εκδρομές μέσα σ’ αυτές τις πέτρινες σήραγγες. Ωστόσο, ακόμη και προγραμματισμένες εκδρομές μπορεί να ακυρωθούν την τελευταία στιγμή καθώς ο ποταμός πλημμυρίζει σε κάθε δυνατή βροχή.
Τα ορυχεία Syani
Τα ορυχεία που παρείχαν τον απαιτούμενο ασβεστόλιθο για να χτιστούν εκκλησίες, φρούρια και γενικά άσπρα, πέτρινα κτίρια στη Μόσχα. Η αξιοποίησή τους ξεκίνησε τον 17ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου και του Παγκοσμίου Πολέμου, το ορυχείο παρείχε ακόμη και απλή πέτρα για την ενίσχυση αεροδρομίων και την κατασκευή νοσοκομείων.
Το 1974 είχε πλέον δώσει ότι μπορούσε να προσφέρει. 90 χιλιόμετρα! Τόσο έφταναν συνολικά τα μήκη των υπόγειων τούνελ. Το 1988 ενθουσιώδεις νέοι της εποχής αποσφράγισαν μια είσοδό του. Το 2007 αποκαταστήθηκε από τους τοπικούς κατοίκους και ξεκίνησαν να εισέρχονται επισκέπτες.
Μέσα στα ορυχεία Syani θα βρείτε θερμοκρασία 7 με 10 βαθμούς Κελσίου. Το ύψος των σηράγγων κυμαίνεται από 0,4 μέχρι 3,5 μέτρα.