7 Φεβρουαρίου. Το εμπάργκο της Κούβας

Το εμπάργκο των Η.Π.Α. κατά της Κούβας είναι ένα εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο που ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου του 1960. Είχαν περάσει δύο χρόνια από την ανατροπή του καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα από την Κουβανική Επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο. Οι Η.Π.Α. επέβαλλαν εμπάργκο στις εξαγωγές προς την Κούβα. Στο εμπάργκο δεν συμπεριλήφθηκαν τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1962, το εμπάργκο επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές της Κούβας. Το ζήτημα είναι όμως αλλού.

Το εμπάργκο αυτό, έδωσε στην Κούβα τη σημερινή της εικόνα. Και είναι τρομερά γοητευτική… Ξεκινάμε:

Η πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, είναι μια πολύχρωμη πόλη,
που το εμπάργκο φτώχυνε, την έφερε σε μία σήψη που καταντά γοητευτική, ενώ την ίδια στιγμή, γέμισε τους δρόμους της αυτοκίνητα που προσπαθούν να συντηρηθούν και χρονολογούνται από την εποχή πριν την ισχύ του…
Ένα εμπάργκο λοιπόν, που λειτούργησε στην τουριστική εικόνα μιας ολόκληρης χώρας. Η νοσταλγία και το βύθισμα σε μιαν άλλη εποχή, σε όλο τους το μεγαλείο.

Κι όταν νυχτώνει, στο σούρουπο, τα χρώματα αλλάζουν, οι γειτονιές φωτίζονται αμυδρά και η Κούβα έχει για μία ακόμα φορά τη δική της μαγεία…

Το Μαλεκόν, η ακτή της Αβάνα, στην Κούβα.

Υ.Γ. Αβάνα, Μαλεκόν, Βαραντέρο. Ονόματα που σε προετοιμάζουν για ταξίδι στον χρόνο. Για να κλείσουμε την ανάρτηση, μια γεύση από τις παραλίες του νησιού.

Να βάλετε στόχο να την δείτε. Για μια φορά στη ζωή σας. Αξίζει.