Ο Μάρλεϋ και το μπάσταρδο δάχτυλο

Όλα έγιναν για το μεγάλο δάχτυλο στο δεξί του πόδι. Όλα. Και οι φωτογραφίες με τον επίδεσμο, είναι εδώ για να μας θυμίζουν.

Ο Ρόμπερτ “Μπομπ” Νέστα Μάρλεϋ γεννήθηκε στο Νάιν Μάιλς της Τζαμάικα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1945. Δεν ήταν μουσικός, δεν ήταν τραγουδιστής. Ήταν και είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Τέχνης.

Το δάχτυλο του ποδιού

Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια του Μάρλεϋ. Ο ίδιος, πίστευε πως ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφάρι πως «το σώμα, πρέπει να είναι ολόκληρο».

Rasta no abide amputation. I don’t allow a man to be dismantled.
(Οι Ρασταφάρι δεν κάνουν ακρωτηριασμούς. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να είναι διαμελισμένος.)

Ο καρκίνος εξαπλώθηκε με μεταστάσεις στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το συκώτι και το στομάχι… Μετά την εμφάνιση του σε δύο συναυλίες στο Madison Square Garden, στα πλαίσια της φθινοπωρινής του περιοδείας Uprising Tour, λιποθύμησε ενώ έκανε τζόκιν στο Σέντραλ Παρκ. Το υπόλοιπο της περιοδείας του ακυρώθηκε.

Εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο Stanley Theater, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1980. Η ζωντανή εκτέλεση του “Redemption Song” στο Songs of Freedom ηχογραφήθηκε εκείνο το βράδυ…


Καθώς επέστρεφε από την Γερμανία στη Τζαμάικα για τις τελευταίες του μέρες, χρειάστηκε να προσγειωθεί στο Μαϊάμι για άμεση ιατρική περίθαλψη. Έφυγε στο νοσοκομείο Cedars of Lebanon το πρωί της 11ης Μαΐου του 1981. Ήταν 36 χρονών.

Η εξάπλωση του μελανώματος στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο του προκάλεσε το θάνατο.

Τα τελευταία του λόγια στον γιο του Ziggy ήταν «Money can’t buy life».

«Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή»