Τα μπεστ σέλερ που γράφτηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα.

Υπάρχουν, στ’ αλήθεια, βιβλία που γράφτηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα. Και τα παραδείγματα αυτής της εξαιρετικής λογοτεχνίας που παράχθηκε είναι εντυπωσιακά. Ίσως, κάποιες φορές, 30 μέρες να ‘ναι αρκετές:

The Boy In The Striped Pyjamas, John Boyne

Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, Τζον Μπόυν

Ο Ιρλανδός μυθιστοριογράφος John Boyne, είπε πως ήταν τόσο “δεμένος” σ’ αυτήν την ιστορία του αγοριού που έζησε μέσα από το Ολοκαύτωμα, που έγραψε όλο το κείμενο σε δυόμισι μέρες. Σταματούσε μόλις για λίγο φαγητό και ελάχιστο ύπνο.

Βέβαια, σημείωσε πως τα υπόλοιπα μυθιστορήματά του, πήραν μήνες προγραμματισμού και προσπάθειας για να γραφτούν. Αυτή η ιστορία, ήταν η εξαίρεση. Απλώς, δεν μπορούσε να καθυστερήσει στη γραφή της.

On The Road, Jack Kerouac

Στο δρόμο, Τζακ Κέρουακ

Η “Βίβλος των beatnik” που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά, γράφτηκε σε μόλις τρεις βδομάδες. Βέβαια, ο επικός Jack Kerouac πέρασε επτά χρόνια ταξιδεύοντας την Αμερική και κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις συνεχώς. Ωστόσο, ο πραγματικός καρπός της εργασίας του, το “On the Road”, χρειάστηκε λιγότερο από ένα μήνα για να αποτυπωθεί στο χαρτί. Ας σημειωθεί όμως πως δακτυλογράφησε ολόκληρο το κείμενο σε χαρτί τηλετύπου, μήκους 36,5 μέτρων…

A Study In Scarlet, Sir Aurthur Conan Doyle

Μελέτη στο Κόκκινο, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ

Πρόκειται για το κοσμοϊστορικό μυθιστόρημα που εισήγαγε τον Σέρλοκ Χολμς στο ευρύ κοινό. Ο Sir Aurthur Conan Doyle χρειάστηκε μόλις τρεις εβδομάδες για να το ολοκληρώσει, στο μακρινό 1886. Η “Μελέτη στο Κόκκινο” ήταν επίσης, η ιστορία του διάσημου ντετέκτιβ που μεταφέρθηκε πρώτη σε οθόνες.

The Tortoise and the Hare, Elizabeth Jenkins

Η χελώνα κι ο λαγός, Ελίζαμπεθ Τζένκινς

Το 1954, η Elizabeth Jenkins έγραψε αυτό το “παραμύθι” σε τρεις εβδομάδες. Ήταν ένα χρονικό διάστημα που διατηρούσε σχέση με έναν άντρα που τελικά αρνήθηκε να… αφήσει τη γυναίκα του! Σε συνέντευξή της, πενήντα χρόνια αργότερα, το 2005, είπε πως: “Δεν έχω ξανακοιτάξει το κείμενο από τότε. Αφορούσε μια εποχή στην οποία δεν ήθελα να επιστρέψω ξανά”.

The Gambler, Fyodor Dostoyevsky

Ο Παίκτης, Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι έγραψε τον Παίκτη σε 26 ημέρες, γράφοντας παράλληλα το… “Έγκλημα και τιμωρία”! Ήταν εξαιρετικά χρεωμένος από τον εθισμό του στον τζόγο και αντιμετώπισε το βιβλίο ως έναν καλό τρόπο να εξοφλήσει τα χρέη του…

Ο τρισμέγιστος, τιτανοτεράστιος Ντοστογιέφσκι.

Αργότερα, προφανώς, κατέληξε να παντρευτεί τη νεαρή στενογράφο, στην οποία υπαγόρευε την ιστορία. Κλάσικ.

The Prime of Miss Jean Brodie, Muriel Spark

Η Δεύτερη Νιότη της Τζιν Μπρόντι, Μύριελ Σπαρκ

Η Μύριελ Σπαρκ χρειάστηκε ένα μήνα για να γράψει το μυθιστόρημα που αποτελεί μια φανταστική εκδοχή της καθηγήτριας της, Christiana Kay. Η ιστορία ήταν εμπνευσμένη από μια σχολική εργασία, το 1960: “Μας ζήτησαν να γράψουμε για το πώς περάσαμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Κι εγώ, έγραψα για το πως η δασκάλα μου πέρασε τις καλοκαιρινές της διακοπές. Μου φαινόταν πολύ πιο συναρπαστικό.”

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στο σινεμά, και στο ρόλο της Τζιν Μπρόντι, είδαμε την υπέροχη Μάγκι Σμιθ, την Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ της καρδιάς μας. Προφανώς, Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου.