Η καταστροφή της Δρέσδης

Τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου του 1945, 805 βομβαρδιστικά αεροπλάνα των Συμμάχων επιτέθηκαν στην γερμανική πόλη της Δρέσδης. Υπολογίζεται πως χρησιμοποιήθηκαν 3.500 εμπρηστικές βόμβες και νάρκες αέρος, υψηλής περιεκτικότητας. Αναφέρεται πως ρίχτηκαν 2.659,3 τόνοι εκρηκτικής ύλης από τα βρετανικά αεροσκάφη και οι διπλάσιοι, 4.441,2 τόνοι από τα αμερικανικά.

Η γερμανική Δρέσδη πριν τους βομβαρδισμούς του 1945.
Η γερμανική Δρέσδη μετά τους βομβαρδισμούς του 1945…

Αποτέλεσε το αποκορύφωμά της εκτεταμένης αεροπορικής επίθεσης των Συμμάχων, που ξεκίνησε από το 1944. Οι επιθέσεις είχαν στρατηγική σημασία, αλλά το μέγεθος της καταστροφής της σαξωνικής πόλης, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στη Βρετανία.

Το ερώτημα παραμένει από το τριήμερο των βομβαρδισμών. Ήταν επιχειρησιακή σκοπιμότητα, ή τελικώς, έγκλημα πολέμου;

Ο μαζικός βομβαρδισμός προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές. Το ένα τρίτο των σπιτιών της πόλης τυλίχτηκε στις φλόγες, όπως και το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Συνολικά καταστράφηκαν πάνω από 6.480.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα απαράμιλλα μπαρόκ και αναγεννησιακά μνημεία της Δρέσδης, όπως η όπερα Semperoper και το παλάτι Τσβίνγκερ, ισοπεδώθηκαν. Στις 15 Φεβρουαρίου κατέρρευσε και το σύμβολο της πόλης, ο περίφημος καθεδρικός Ναός της Παναγίας (Frauenkirche).

Η Frauenkirche, ο καθεδρικός Ναός της Παναγίας.

Τα ανθρώπινα θύματα

Σύμφωνα με την ημερήσια γερμανική αναφορά Tagesbefehl, υπ’ αριθμόν 47, τα ανθρώπινα θύματα που είχαν αποκαλυφθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου του 1945 έφτασαν τα 20.204, ανάμεσα στα οποία και 6.865 νεκροί που αποτεφρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Άλτμαρκτ, ώστε να αποφευχθεί επιδημία.

Ακολουθούν δυσάρεστες φωτογραφίες:

Τα περισσότερα θύματα απανθρακώθηκαν ή σκοτώθηκαν από ασφυξία, λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα και των υψηλών θερμοκρασιών των βομβών.

WALTER HAHN/AFP/Getty Images BRL103

Ωστόσο, κατά την ανοικοδόμηση της Δρέσδης, που ξεκινά από το τέλος του πολέμου και φτάνει έως το 1966, βρέθηκαν ακόμη 1.858 σώματα…

Η Δρέσδη πριν τον βομβαρδισμό της

Υ.Γ. Η Δρέσδη σήμερα

Η Δρέσδη είναι μια σημαντική πόλη της Γερμανίας και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας. Είναι κτισμένη σε μια κοιλάδα του ποταμού Έλβα κι έχει πληθυσμό 541.304 κατοίκων.

Και σήμερα, είναι πανέμορφη. Με τις πληγές της, κλειστές.