Ο τυφώνας Χαϊγιάν

O τυφώνας Χαϊγιάν ή Γιολάντα, όπως ονομάστηκε στις Φιλιππίνες, διατηρώντας την παράδοση για θηλυκά ονόματα σε φυσικές καταστροφές, είναι ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας που πέρασε από στεριά.

Ο σχηματισμός του τέρατος

Οι ταχύτητες του ανέμου, έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα. O τυφώνας σχηματίστηκε αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά των Φιλιππίνων, στις 2 Νοεμβρίου του 2013. Κινήθηκε προς τα δυτικά την επόμενη μέρα. Στις 6 Νοεμβρίου έφτασε στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον (F5).

Ο τυφώνας πέρασε από τις Φιλιππίνες και κατέληξε στη Νότια Σινική Θάλασσα. Έπληξε τελικώς το βόρειο Βιετνάμ, ως ισχυρή τροπική καταιγίδα, στις 10 Νοεμβρίου 2013.

Ο κυκλώνας προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στις Φιλιππίνες, στα νησιά Σαμάρ και Λέιτε. Υπολογίστηκε πως μόνο στο Τακλομπάν, την πρωτεύουσα του Λέιτε, οι νεκροί μπορεί να έφτασαν τους 10.000…

Επιζώντες αναζητούν στις μαύρες σακούλες τους ανθρώπους τους…
Μαζικοί τάφοι για τους νεκρούς του τυφώνα Χαϊγιάν…

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, εκτίμησαν πως περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τον τυφώνα ή και έμειναν άστεγοι εξαιτίας του.

Στο πέρασμά του από το Λέιτε, ο τυφώνας εκτιμάται πως κατέστρεψε το 70% με 80% των υποδομών στο νησί. Προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε αεροδρόμια, γέφυρες και δρόμους, με αποτέλεσμα η παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακουίνο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι και την 29η Νοεμβρίου, είχαν καταγραφεί, μόνο στις Φιλιππίνες 5.598 νεκροί, 26.136 τραυματίες και 1.759 αγνοούμενοι. Το κόστος της καταστροφής έφτασε τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, να θυμάστε πως πάντα, μετά την καταστροφή, έρχεται το ουράνιο τόξο…