Ο Πλούτωνας

Στις 18 Φεβρουαρίου του 1930, ο αστρονόμος Κλάιντ Τόμπω, μελετώντας φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Ιανουάριο, ανακαλύπτει τον Πλούτωνα.

Η περιπετειώδης ανακάλυψη

Μετά και την ανακάλυψη του Ποσειδώνα, οι ανωμαλίες της τροχιάς του Ουρανού, ακόμα δεν εξηγούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένα ακόμα ουράνιο σώμα, που ασκούσε παρέλξεις στον πλανήτη Ποσειδώνα και τον Ουρανό. Ονομάστηκε, αρχικώς, «πλανήτης Χ». Ο ιδρυτής του αστεροσκοπείου του Flagstaff της Αριζόνα Πέρσιβαλ Λόουελ, μόλις το 1906, άρχισε μια εκτενή έρευνα για να τον ανακαλύψει. Συνέχισε την έρευνα μέχρι το θάνατό του, το 1916.

Ύστερα από μια δικαστική διαμάχη με τη Κόνστανς Λόουελ, την χήρα του Πέρσιβαλ, που ήθελε τα λεφτά που κληροδοτήθηκαν στο αστεροσκοπείο για την πάρτη της, η έρευνα άρχισε εκ νέου το 1929. Το έργο της ανακάλυψης του πλανήτη Χ, ανατέθηκε στον 23χρονο Αμερικανό αστρονόμο Κλάιντ Τόμπω.

Ο Τόμπω, συνέκρινε φωτογραφικές πλάκες ώστε να ανακαλύψει εάν κάποια λάμψη άλλαξε θέση. Στις 18 Φεβρουαρίου του 1930, ο Τόμπω ανακάλυψε ένα πιθανό κινούμενο αντικείμενο.

Μετά από πρόσθετες φωτογραφίες για επιβεβαίωση, στάλθηκε τηλεγράφημα στο Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ στις 13 Μαρτίου 1930 με τα νέα της ανακάλυψης.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε πως ο πλανήτης είχε φωτογραφηθεί, χωρίς να έχει αναγνωριστεί, από τον κακόμοιρο Πέρσιβαλ Λόουελ, στις 19 Μαρτίου 1915…

Το όνομα του Πλούτωνα

Η ανακάλυψη του σώματος έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Στο παρατηρητήριο, στάλθηκαν περισσότερες από 1.000 προτάσεις για την ονομασία του αντικειμένου. Επικράτησε η πρόταση «Πλούτων», από τον θεό του Κάτω Κόσμου, της Ελληνική μυθολογία. Η πρόταση έγινε από τη Venetia Burney, μια εντεκάχρονη μαθήτρια από την Οξφόρδη.

Η υποβίβαση του Πλούτωνα…

Η ανακάλυψη, τα τελευταία χρόνια, σωμάτων με μέγεθος ίσο ή και μεγαλύτερο του Πλούτωνα στη Ζώνη του Kuiper, γέννησε αμφιβολίες για το κατά πόσον ο Πλούτωνας θα έπρεπε πλέον να θεωρείται πλανήτης. Το 2006, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε να μη θεωρείται πλανήτης ο Πλούτωνας. Είναι πια πλανήτης νάνος…

Τα βουνά του Πλούτωνα, όπως μας τα αποκάλυψε το New Horizons.

Μέχρι το 2005 ο Πλούτωνας θεωρούνταν ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Ήταν η χρονιά που ανακαλύφθηκε ένας άλλος πλανήτης νάνος, πέρα από τον Πλούτωνα, η Έριδα, που θεωρήθηκε πως ήταν μεγαλύτερη.

Ο Πλούτωνας, στοιχεία

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Πλούτωνα. Σε μόνιμο λυκόφως, λόγω της απόστασης από τον Ήλιο, με τον μεγαλύτερο από τους δορυφόρους του, Χάροντα…

Αποτελείται από πέτρωμα και πάγο, και η μάζα του είναι σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης. Ωστόσο, έχει το 1/3 του όγκου της. Καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του πλανητικού μας συστήματος, χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι θερμοκρασίες στον Πλούτωνα κυμαίνονται από -223 έως -233 βαθμούς Κελσίου…

Η ταχύτητα περιστροφής στον ισημερινό του, είναι μόλις 47,18 χλμ/ώρα και μιας πλήρης ημέρα του έχει διάρκεια 6 ημέρες και 9 ώρες της Γης. Οι μακρές ημέρες του φωτίζονται μόνο με λυκόφως…

Οι φωτογραφίες του New Horizons

Η διαστημοσυσκευή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες), εκτοξεύτηκε στις αρχές του 2006 και έφτασε στο σύστημα του Πλούτωνα στις 13 Ιουλίου 2015. Η πρώτη του φωτογραφία, αυτή του καλωσορίσματος, ήταν αυτή:

Η “καρδιά” που αποτυπώνεται στην επιφάνειά του τον έκανε εξαιρετικά αγαπητό στο Διαδίκτυο, που θύμωσε ακόμα και με τον υποβιβασμό του σε πλανήτη-νάνο.

Ενώ υπήρξε κι ένα κύμα υποστήριξής του, σε προϊόντα που τον αφορούν:

Υ.Γ. Ο γοητευτικός 23χρονος Τόμπω

Ο Κλάιντ Ουίλιαμ Τόμπω που ανακάλυψε τον Πλούτωνα το μακρινό 1930, ήταν γεννημένος στις 4 Φεβρουαρίου του 1906. Κατόρθωσε λοιπόν το εξής. Να μείνουν γνωστές οι φωτογραφίες του, της νεαρής ηλικίας, συστήνοντάς μας τον πιο γοητευτικό αστρονόμο στην ιστορία της αστρονομίας:

Λίγοι θα γνωρίζουν το πρόσωπό του σε μεγαλύτερη ηλικία. Έφυγε στις 17 Ιανουαρίου του 1997 και οι αναγνώστες της Youropia, θα ρίξουν μια ματιά στο γεγονός:

πως Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ. 🙂