Η χίπστερ νιότη του Στάλιν

Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, όπου “Στάλιν” τοποθετείτε το αληθινό Τζουγκασβίλι, ήταν, ίσως ο σημαντικότερος, Σοβιετικός ηγέτης. Γεννιέται στις 18 Δεκεμβρίου του 1878 και φεύγει από τη ζωή στις 5 Μαρτίου του 1953.

Ο Στάλιν και το μοναδικό του μουστάκι, το 1911, σε ηλικία 33 ετών.

Ωστόσο, στην ανάρτηση αυτή, θα ασχοληθούμε με το λουκ του, ιδιαίτερα με αυτό της νιότης του… Οι φωτογραφίες που ανασύρονται από τις νεότερες ηλικίες του Στάλιν, δείχνουν πως ο ατρόμητος ηγέτης πέρασε μια μάλλον… χίπστερ εποχή στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα και στις αρχές αυτού που πέρασε. Ξεκινάμε;

Ο Στάλιν στα 15 του χρόνια, το 1894.

Ήταν το τέταρτο παιδί που γέννησε η μητέρα του σε λιγότερο από τέσσερα έτη. Τα πρώτα τρία πέθαναν. Ο Ιωσήφ ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος και η μητέρα του φοβόταν πως θα πέθαινε κι ο ίδιος. Έτσι, έγινε υπερπροστατευτική απέναντί του.

Ο Στάλιν στα 23 του χρόνια, το 1901. Πιο χίπστερ πεθαίνεις.
Είναι φωτογραφία σύλληψης, από αστυνομικά αρχεία.
Το ύψος του Στάλιν ήταν κοντά στο 1.62. Το θεωρούσε ελάττωμά του και χρησιμοποιούσε πλατφόρμες ή ψηλότερα παπούτσια για να διαμορφώνει το ύψος του. Η φωτογραφία αυτή είναι από το 1906.
Και πάλι φωτογραφία σύλληψης, από το 1908.
Ο φάκελός του στην αστυνομία μετά τη σύλληψή του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το 1910.
Ο Στάλιν στα 33 του, το 1911, μετά την επιστροφή του από την εξορία.
Ο φάκελός του και τα στοιχεία του στα αρχεία της Αυτοκρατορικής Αστυνομίας, το 1911.
Το εκπληκτικό του δέρμα, είναι αποτέλεσμα φωτογραφικού μοντάζ. Ο Στάλιν, ήθελε να κρύψει τα σημάδια που του άφησε στο πρόσωπο η ευλογιά που πέρασε ως παιδί. Η φωτογραφία είναι από το 1917.
Ο Ιωσήφ, το 1918, παίρνει την… τελική μορφή του.