9 Δεκεμβρίου. Ημέρα Μνήμης Γενοκτονιών. “Τελείωσαν” οι Μοϊκανοί;

Η 9η του Δεκέμβρη έχει οριστεί ως η “Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας”. Η μεγαλύτερη γενοκτονία που έλαβε χώρα στον κόσμο μας, αλλά την ίδια στιγμή αυτή που συζητήθηκε λιγότερο, είναι αυτή των Ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικανικής Ηπείρου.

Από την «ανακάλυψη» της, μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα, εξοντώθηκαν περισσότεροι από 100.000.000 ιθαγενείς. Όσον αφορά στη Βόρεια Αμερική, ο πληθυσμός των ιθαγενών έφτανε τους 400.000 το 1919, 19 εκατομμύρια λιγότερους από το 1492…

Οι Μοϊκανοί

Πρόκειται για μια φυλή ιθαγενών που ζούσαν στην περιοχή της Κοιλάδας Χάντσον. Το όνομά τους, η λέξη «Mohican» προέρχεται από την ομόηχη της ινδιάνικης γλώσσας, «Muhhekunneuw», που σημαίνει «οι άνθρωποι των νερών που δεν είναι στάσιμα».

ή προτιμότερα, ο τόπος με τα αυθεντικά του ονόματα:

Ανήκαν στην ομάδα φυλών της δασώδους Αμερικής και η γεωγραφία της περιοχής στην οποία ζούσαν υπαγόρευε τον τρόπο ζωής τους.

Ηγέτης τους ήταν ο Μεγάλος Σαμάνος. Το 1633 συμμάχησαν με τους Άγγλους, σε μια συμμαχία που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα. Ήταν εχθροί των φυλών των Ιρόκουα, ειδικά της φυλής Mohawk (Μοχόκ).

Οι Ευρωπαίοι

Δυστυχώς, ήρθαν σε πρώτη επαφή με τους Ευρωπαίους το 1609. Κατ’ εξαίρεση, οι Μοϊκανοί, υποστήριξαν τους Βρετανούς σε όλη τη διάρκεια των Γαλλικών και Ινδιανικών πολέμων (1688-1763) σε μία περιέργη συμμαχία. Οι Βρετανοί τους χρησιμοποιούσαν κυρίως ως ανιχνευτές. Ωστόσο, το 1775, οι ιθαγενείς απομακρύνονται από τους Αγγλικούς οικισμούς μέχρι την Νέα Υόρκη. Οι Ευρωπαίοι, με συνοπτικές και βίαιες διαδικασίες, ανάγκασαν τη φυλή τους να μεταναστεύσει προς τα ανατολικά.

Πέρα από τις μεθόδους σφαγής και αφανισμού, τα αποικιακά ευρωπαϊκά ρεύματα έφεεαν κάτι ακόμα μαζί τους. Εξαπλώθηκαν επιδημίες στους ιθαγενείς πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν κανένα είδος ανοσίας. Συνηθισμένες ασθένειες, όπως η ιλαρά κι η ανεμοβλογιά, αλλά και πιο επικίνδυνες, όπως η ευλογιά, αποδεικνύονταν φονικές για τους ιθαγενείς.

Αργότερα, προστέθηκε μια νέα επιδημία, αυτή του χριστιανισμού, καθώς οι Μοϊκανοί, επέτρεψαν στους Προτεστάντες ιεραπόστολους να ζήσουν ανάμεσά τους.

Ο προτεστάντης ιεραπόστολος, John Sergeant, ξεκινά ιεραποστολή ανάμεσα στους Μοϊκανούς.

Τελικά, οι ασθένειες και ο πόλεμος μείωσαν τον πληθυσμό σε μόλις 138 άτομα με την απογραφή του 1782 και εντάχθηκαν στη φυλή Oneida (Ονάϊντα).

Ο Uhm-Pa Tuth, ο τελευταίος ηγέτης των Μοϊκανών.

Ο τελευταίος των Μοϊκανών

Το 1826 εκδίδεται “Ο τελευταίος των Μοϊκανών, μια αφήγηση του 1757”, η δεύτερη νουβέλα της πενταλογίας του James Fenimore Cooper. Η ιστορία εκτυλίσσεται την ταραγμένη εποχή του αγγλογαλλικού πολέμου γύρω από την περιοχή του ποταμού Χάντσον, στη Βόρεια Αμερική. Στα εδάφη των Μοϊκανών. Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από τον Chingachgook και τον γιο του Uncas, που είναι οι τελευταίοι της φυλής…

Ωστόσο,

Σήμερα, εμφανίζεται υπαρκτός πληθυσμός Μοϊκανών στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον αριθμό να αγγίζει τα 3.500 άτομα. Μάλιστα, ως Μοϊκανός, καταχωρείται ο Anthony Kiedis, ο τραγουδιστής των Red Hot Chili Peppers.

Σε νεαρή ηλικία, με ένα πρόσωπο Ινδιάνου στο μπράτσο.

“I’m a native of this place, please don’t kick me in my face
My race has been disgraced”