28 Δεκεμβρίου. Οι αδερφοί Λουμιέρ δημιουργούν το σινεμά.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, οι Αδερφοί Λουμιέρ (ή Λυμιέρ, αν σας ακούγεται καλύτερα) πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμή, στο Παρίσι. Τριάντα τρία άτομα αποτέλεσαν το κοινό στο Salon Indien του Grand Café και πλήρωσαν ένα γαλλικό φράγκο για να δουν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας επτά λεπτών.

Το παριζιάνικο κοινό είδε τα εξής:

  1. La Sortie de l’usine Lumière à Lyon (“Η έξοδος από το εργοστάσιο Λουμιέρ στη Λυών”), 46 δευτερολέπτων,
  2. Le Jardinier (“Ο κηπουρός”), 49 δευτερολέπτων,
  3. Le Débarquement du congrès de photographie à Lyon (“Η αποβίβαση του Κογκρέσου των Φωτογράφων στη Λυών”), 48 δευτερολέπτων,
  4. La Voltige (“Οι ακροβάτες των αλόγων”), 46 δευτερολέπτων,
  5. La Pêche aux poissons rouges (“Ψαρεύοντας χρυσόψαρα”), 42 δευτερολέπτων,
  6. Les Forgerons (“Οι σιδεράδες”), 49 δευτερολέπτων,
  7. Repas de bébé (“Το γεύμα του μωρού”), 41 δευτερολέπτων,
  8. Le Saut à la couverture (“Πηδώντας στην κουβέρτα”), 41 δευτερολέπτων,
  9. La Places des Cordeliers à Lyon (“Η πλατεία των Cordeliers στη Λυών”), 44 δευτερολέπτων,
  10. La Mer (“Η θάλασσα”), 38 δευτερολέπτων.

Οι αδερφοί Λουμιέρ

Οι αδελφοί Λυμιέρ, Λουί Ζαν (5 Οκτωβρίου 1864 – 6 Ιουνίου 1948) και Ωγκύστ Μαρί Λουί Νικολά (19 Οκτωβρίου 1862 – 10 Απριλίου 1954), ήταν Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες. Δημιούργησαν τον κινηματογράφο (cinematographe), μία μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο. Κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ (La sortie des usines Lumière), στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Απόσπασμα από την Έξοδο από το εργοστάσιο Λυμιέρ, στη Λυών

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών επί πληρωμή, στο Παρίσι. Τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Ωστόσο, οι ίδιοι, θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας, πως δεν θα πετύχει και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ. Ασχολήθηκαν με την έγχρωμη φωτογραφία.

Οι αδερφοί Λυμιέρ

Ένα Ταξίδι στη Σελήνη, του Ζωρζ Μελιέ (Georges Méliès) από το… 1902.