14 Δεκεμβρίου. Ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι.

Ο Eugene Andrew Cernan ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1974, μπαίνοντας στη σεληνάκατο του Απόλλο, μετά τον γεωλόγο “συνταξιδιώτη” του, Χάρισον Σμιτ, αφήνει ανθρώπινο ίχνος για τελευταία φορά στον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1972, κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 17, ο Σέρναν οδήγησε το όχημα «Challenger», σε μία κοιλάδα της Σελήνης, με συνοδηγό τον Χάρισον Σμιτ.

«Εκεί ζεις την εμπειρία της απόλυτης σιωπής, της περισσότερης ησυχίας που μπορεί ένας άνθρωπος να βιώσει στη ζωή του. Δεν υπάρχουν δονήσεις. Δεν υπάρχει θόρυβος. Η σκόνη είχε καταλαγιάσει. Ήταν μια συνειδητοποίηση μιας άλλης πραγματικότητας, πως ξαφνικά έχεις προσγειωθεί σε έναν άλλο κόσμο, σε ένα άλλο σώμα, κάπου εκεί έξω στο σύμπαν, και ό,τι βλέπεις γίνεται ορατό από ανθρώπινα μάτια για πρώτη φόρα»

Η ζωή του Σέρναν

Ο Σέρναν, γιος Τσεχολοβάκων μεταναστών, μεγάλωσε στο Σικάγο. Από μικρός είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αεροπορία και το διάστημα.

Το Apollo 17 ήταν η τρίτη διαστημική πτήση του Σέρναν. Συνολικά, κατέγραψε 566 ώρες στο διάστημα, με τις 73 ώρες να είναι στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η αποστολή του Απόλλο 17, ξεκινά.

Ο Σέρναν λέγεται πως είχε χαράξει τα αρχικά του ονόματος της κόρης του στην επιφάνεια του φεγγαριού…

Το 2007, ο Τζιν Σέρναν δήλωσε για την επιστροφή του: «Αυτά τα βήματα πάνω στη σκάλα κατά την επιστροφή ήταν δύσκολο να τα κάνω. Δεν ήθελα να ανέβω ήθελα να μείνω λίγο ακόμα. Είναι σαν να θες να παγώσεις τη στιγμή και να την πάρεις μαζί σου στο σπίτι, αλλά δεν μπορείς»

Το Apollo 17 έχει μόλις επιστρέψει

Ως ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, είχε απευθύνει πολλές φορές έκκληση στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά και σε νέους ανθρώπους, να μην επιτρέψουν να είναι αυτός ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.

Ο Τζιν Σέρμαν έφυγε στις 16 Ιανουαρίου του 2017, στα 82 του χρόνια.

Υστερόγραφο, Bonus.

Ακολουθεί το “Blue Marble”, o “Γαλάζιος Βόλος”, μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς φωτογραφίες της ανθρώπινης ιστορίας. Πιστώνεται στο πλήρωμα του Apollo 17…