Μαρίνος Μητραλέξης

Μαρίνος Μητραλέξης

Η πιο επική ιστορία της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Πιθανότατα ένα γεγονός μοναδικό παγκοσμίως. Ο Μαρίνος Μητραλέξης (1916-1948) υπήρξε διακεκριμένος πιλότος της ελληνικής ΠΑ.

Στις 2 Νοεμβρίου 1940, απογειώνεται με το αεροπλάνο του, ένα PZL, με σκοπό την κατάρριψη ιταλικών βομβαρδιστικών τα οποία ρίχνουν τις βόμβες τους στη Θεσσαλονίκη. Τα ελληνικά καταδιωκτικά συναντούν τα ιταλικά βομβαρδιστικά στην περιοχή του Λαγκαδά.

Ο Μαρίνος Μητραλέξης “λοκάρει” ένα τρικινητήριο ιταλικό αεροπλάνο στο οποίο αδειάζει κυριολεκτικά όλα τα πυρομαχικά του. Το ιταλικό αεροπλάνο, παρά τις ζημιές από τον Έλληνα Ίκαρο, συνεχίζει να πετάει. Ο Μαρίνος Μητραλέξης θολωμένος από τα νεύρα του γράφει ιστορία. Πλησιάζει το ιταλικό βομβαρδιστικό από πίσω και καταστρέφει με την έλικα του το πηδάλιο ουράς των Ιταλών!

Το ιταλικό αεροπλάνο, ακυβέρνητο πλέον, μπαίνει σε περιδίνηση και συντρίβεται στο έδαφος. Ο Έλληνας Αντισμήναρχος πραγματοποιεί αναγκαστική προσγείωση καθώς η έλικα του έχει καταστραφεί. Όμως το πάρτι ηρωισμού και ηθικής συνεχίζεται…

Ο Μαρίνος Μητραλέξης συνειδητοποιεί ότι έχει προσγειωθεί κοντά στο σημείο όπου έπεσε το πενταμελές ιταλικό πλήρωμα, χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτα τους.

Συλλαμβάνει το ιταλικό πλήρωμα, χρησιμοποιώντας το περίστροφό του. Τους χαιρετάει στρατιωτικά και τους γλιτώνει από τους κατοίκους κοντινού χωριού που προσπάθησαν να τους “καθαρίσουν”, εξηγώντας ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Για την παράτολμη αυτή πράξη του, τιμήθηκε με το Αριστείον Ανδρείας, ανώτατη ηθική αμοιβή σε καιρό πολέμου.

οκ…