Κουβανοί Γιατροί

Οι Κουβανοί Γιατροί

Χρήστος Γ. Παπαπρίλης Πανάτσας

Υπάρχουν χώρες των οποίων οι αποστολές βοηθείας σε άλλες χώρες, μοιάζουν κάπως έτσι:

Αμερικανοί στρατιώτες, μοιράζοντας θάνατο.

Αλλά υπάρχει μία χώρα της οποίας οι αποστολές, σε δεκάδες άλλες χώρες, μοιάζουν κάπως έτσι…

Κουβανοί Γιατροί, μοιράζοντας ζωή.

Είναι αξιοθαύμαστο. Ένα κράτος με τον πληθυσμό της Ελλάδας, το οποίο έχει υποστεί οικονομικό πόλεμο (εμπάργκο) 70 και πλέον χρόνων από τον μισό πλανήτη (σύμμαχοι των ΗΠΑ), να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας σε δεκάδες άλλα κράτη. Οι διάσημοι πλέον Κουβανοί Γιατροί.

Βέβαια, το γεγονός ότι ένα σοσιαλιστικό κράτος καταφέρνει κάτι τέτοιο, ενοχλεί πολλούς ανθρώπους. Οπότε μια βόλτα στα μεγάλα sites θα σε πείσει ότι οι παραπάνω γιατροί πληρώνονται καλά από τις χώρες στις οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η απάντηση είναι ότι, αν συμβαίνει αυτό, είναι απόλυτα λογικό (καθημερινά πληρώνουμε ακόμη και τη δική μας ιδιωτική και δημόσια υγεία) και συνεπάγεται πως οι χώρες στις οποίες έφτασαν, δέχτηκαν με ανακούφιση την οποιαδήποτε συμφωνία.

Τώρα γιατί κάποιοι χαλιούνται που υπάρχει ένας οργανισμός ο οποίος προσφέρει ζωή, έστω και με χρήματα, είναι άγνωστο αλλά και προφανές παράλληλα.

Εντωμεταξύ, δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μετρούν μέχρι στιγμής, από τον Μάρτη, ανθρώπινες απώλειες που ισοδυναμούν με 32 χτυπήματα δίδυμων πύργων. Με μοναδικό πρόβλημα πως θα τιμωρήσουν τον φταίχτη του ιού.

Αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχουν συστήματα και νοοτροπίες που θα λειτουργήσουν εγωκεντρικά, και άλλα συστήματα που θα δείξουν τον ανθρωπιστικό τους χαρακτήρα, στο λυκόφως του covid, ας κρατήσουμε μια εικόνα, που θα δείξει το μεγαλείο της ανθρωπότητας. Σκεπτόμενοι, ή μάλλον φανταζόμενοι, έναν πλανήτη πλημμυρισμένο από τέτοια συμπεριφορά προς στους συνανθρώπους μας.