Το παγόβουνο που σκότωσε τον Τιτανικό

Το υπερωκεάνιο RMS Τιτανικός βυθίστηκε τη νύχτα της 14ης Απριλίου προς το πρωί της 15ης Απριλίου του 1912 στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Βυθίστηκε μόλις τέσσερις ημέρες, μετά την έναρξη του παρθενικού ταξιδιού του, από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ο Τιτανικός είχε 2.224 επιβάτες όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο στις 23:40 την Κυριακή, 14 Απριλίου του 1912. Βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20, τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Πόσοι όμως έχουν ασχοληθεί με τον… “δολοφόνο”;

Το παγόβουνο που σκότωσε τον Τιτανικό…

Τα παγωμένα νερά στα οποία έπλεε ο Τιτανικός, δέκα μέρες πριν την βύθισή του.

Η φωτογραφία που ακολουθεί ανήκει στον Γερμανό αρχιθαλαμηπόλο του πλοίου SS Prinz Adalbert που έπλεε στην περιοχή στις 15 Απριλίου, μέρα κατά την οποία βυθίστηκε ο Τιτανικός. Ο αρχιθαλαμηπόλος δεν φωτογράφιζε κάτι συγκεκριμένο, καθώς δεν γνώριζε την τύχη του υπερωκεάνιου το χάραμα της συγκεκριμένης ημέρας. Με μία διαφορά.

Ο φωτογράφος, είδε μια κόκκινη γραμμή στη βάση του παγόβουνου, κάτι που σήμαινε πως συγκρούστηκε με πλοίο, λιγότερο από 12 ώρες πριν…

Η φωτογραφία του αρχιθαλαμηπόλου του SS Prinz Adalbert

Η φωτογραφία του “δολοφόνου”

Ακολουθεί η φωτογραφία του De Carteret, καπετάνιου του σκάφους Minia, ενός από τα πλοία που έσπευσαν να ανακτήσουν τα παγωμένα σώματα των επιβατών του Τιτανικού. Το Minia, ήταν καράβι καλωδίων, χρησιμοποιούνταν για να “απλώσει” καλώδια στο βυθό του ωκεανού που θα συνέδεαν Αμερική και Ευρώπη, τηλεπικοινωνιακά. Στη φωτογραφία-μύθο, φαίνεται η κόκκινη γραμμή, στο σώμα του παγόβουνου, που μαρτυρά την σύγκρουση με τον Τιτανικό…:

Ο δολοφόνος του Τιτανικού.

Προηγήθηκε μια φωτογραφία δύο ημερών πριν το δυστύχημα, στις 12 Απριλίου. Εμφανίζονται δύο παγόβουνα που αποκόπηκαν και έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή. Το δεξί, πιθανολογείται πως είναι αυτό που βύθισε τον Τιτανικό, πριν χάσει μεγάλο μέρος του όγκου του:

Το παγόβουνο που βύθισε τον Τιτανικό σε… νεαρή ηλικία.

Τι απέγινε το παγόβουνο του Τιτανικού;

Η φωτογραφία αυτή είναι λίγων ημερών μετά τη βύθιση του πλοίου. Είναι το μοναδικό κομμάτι πάγου που έπλεε στην περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα. Πιθανολογείται πως είναι το φονικό παγόβουνο, που έχει χάσει τον περισσότερο από τον όγκο του…

Υστερόγραφο

Το ταξίδι προβλεπόταν να διαρκέσει μόλις 7 ημέρες. Ουσιαστικά, από το σημείο που βυθίστηκε, ο Τιτανικός είχε δύο μέρες και κάτι ώρες απόσταση, για να φτάσει στον προορισμό του, τη Νέα Υόρκη!

Απεικόνιση του βυθού, την εποχή του ατυχήματος. Ο Τιτανικός απείχε 400 μόλις μίλια από στεριά, το έδαφος της Newfoundland.