Ταινίες με θέμα τις επιδημίες

Αυτό που συζητάμε τις τελευταίες μέρες περισσότερο από όλα είναι ο Covid-19. Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, σας προτείνουμε 8 ταινίες για να αναφέρετε τυχαία σε συζήτηση. Στο Skype. Ή όταν λευτερωθούμε.

Outbreak – Το ξέσπασμα, 1995

Την ώρα που συνέβαινε ένα πραγματικό «ξέσπασμα» της ασθενείας του Έμπολα στο Ζαϊρ, τον Μάρτιο του 1995, βγαίνει στις αίθουσες η ταινία Outbreak. Η ταινία αφορά μια φανταστική θανατηφόρα επιδημία, παρόμοια με αυτήν του Έμπολα που ξεσπά. Οι ήρωες της ταινίας είναι στρατιωτικοί γιατροί. Η ταινία εστιάζει το ενδιαφέρον της στο μέχρι πού θα μπορούσαν να φθάσουν στρατιωτικές και πολιτικές υγειονομικές υπηρεσίες. Προκειμένου να περιορίσουν τη διάδοση ενός μεταδοτικού θανατηφόρου νοσήματος βεβαίως. Καθώς και στο πώς το αμερικανικό Πεντάγωνο θέλει να σβήσει ένα χωριό από τον χάρτη. Θεωρώντας αναλώσιμους τους στρατιώτες και τους ντόπιους που έχουν μολυνθεί προφανώς.

Βαθμολογία imdb: 6,6/10

Twelve Monkeys – Οι δώδεκα πίθηκοι, 1995

To 2035, η ανθρωπότητα αποδεκατίζεται από έναν ιό που διασπείρεται σκόπιμα και μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα σε φονικό και ανίκητο. To γεγονός αυτό, αναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν σε υπόγεια, βαθιά κάτω από τη γη και σε σπήλαια. Στην επιφάνεια κυριαρχούν τα ζώα και η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από τον ιό. Για να βρεθεί λύση, οι επιστήμονες αποφασίζουν να στείλουν στο παρελθόν έναν άνδρα ικανό να τους εφοδιάσει με στοιχεία ώστε να εντοπίσουν την πηγή του ιού. Αν βρουν δείγμα του, προτού αυτός μεταλλαχθεί, θα παρασκευάσουν εμβόλιο, θα σώσουν όσους απομένουν ζωντανοί στο μέλλον και θα μπορέσουν να επανέλθουν στην επιφάνεια της Γης. Η αποστολή, ανατίθεται σε έναν κατάδικο, στον οποίο υπόσχονται ότι, αν τα καταφέρει, θα του απονεμηθεί χάρη. Ταξιδεύει λοιπόν σε διάφορες χρονολογίες με καταληκτική το 1996 οπού και αρχίζει να ιχνηλατεί τον ή τους διασπορείς του ιού.

Βαθμολογία imdb: 8,0/10

28 days later – 28 μέρες μετά, 2002

Πειραματόζωα χιμπατζήδες απελευθερώνονται από μια ομάδα ακτιβιστών. Μετά από 28 ημέρες ο βασικός ήρωας (Cillian Murphy) ξυπνά από κώμα, μόνος, σε ένα εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο. Στην προσπάθειά του να βρει κάποιον, διαπιστώνει πως το Λονδίνο έχει νεκρώσει εδώ και 4 εβδομάδες από την εμφάνιση και διάδοση μιας επιδημίας, για την οποία, δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο. Ο αμερικανικός στρατός επιχειρεί να σώσει ορισμένους υγιείς, ώστε να σωθεί η ανθρωπότητα, αλλά το σχέδιο ανατρέπεται. Σωστά μαντέψατε. Οι ακτιβιστές, μαζί με τους χιμπατζήδες, ελευθέρωσαν τον ίο.

Βαθμολογία imdb: 7,6/10

Quarantine – Καραντίνα, 2008

Μια νεαρή δημοσιογράφος και ένας κάμεραμαν επισκέπτονται τη νυκτερινή βάρδια πυροσβεστικού σταθμού του Λος Αντζελες για ρεπορτάζ. Μια φαινομενικά συνηθισμένη κλήση για απεγκλωβισμό τους οδηγεί σε ένα μικρό κτίριο, όπου ακούγονται οι ανατριχιαστικές κραυγές μιας γυναίκας. Έχει μολυνθεί από έναν θανατηφόρο ιό. Στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν το κτίριο, αντιλαμβάνονται πως κάθε επαφή με τον έξω κόσμο έχει διακοπεί. Η μόνη απόδειξη του τι πραγματικά συμβαίνει, βρίσκεται στο οπτικό υλικό που έχει καταγράψει το τηλεοπτικό συνεργείο.

Βαθμολογία imdb: 5,9/10

Pandemic – Πανδημία, 2009

Η ταχεία εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού έχει βυθίσει στις ΗΠΑ στο απόλυτο χάος. Μια παρέα τεσσάρων φίλων προσπαθούν να διασχίσουν την ενδοχώρα κατευθυνόμενοι προς τον κόλπο του Μεξικό, σε μία προσπάθεια να επιβιώσουν από την πανδημία. Το ταξίδι στην έρημο των νοτιοδυτικών Πολιτειών -στην Άγρια Δύση- δεν είναι τόσο εύκολο όσο το περίμεναν.

Βαθμολογία imdb: 4,4/10

World War Z – Παγκόσμιος πόλεμος Ζ, 2013

Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν (Μπαντ Πιτ), ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία. Η πανδημία μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα». Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις. Αλλά και η ίδια η ανθρωπότητα. Με αφανισμό.

Βαθμολογία imdb: 7,0/10

Contagion, 2011

Η ταινία που το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστή και trend εξαιτίας του COVID-19. Η υπόθεση της οποίας έχει να κάνει με τον το φανταστικό ιό MEV-1, που μεταδόθηκε στο Χονγκ Κονγκ από μολυσμένη νυχτερίδα σε άνθρωπο και προκαλεί φονική πανδημία. Οι φορείς υγείας προσπαθούν να σταματήσουν τη μετάδοση, ενώ ο πανικός, τα θύματα και η παραπληροφόρηση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η προσωπική μου άποψη είναι πως καλό θα ήταν να την… αποφύγουμε αυτές τις μέρες.

Βαθμολογία imdb: 6,7/10

Perfect Sense – Η αίσθηση του έρωτα, 2011

Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας οι άνθρωποι χάνουν, ξαφνικά, μια αίσθηση τους. Αναπτύσσεται μια σχέση ανάμεσα σε έναν επιστήμονα και μία σεφ, κάνοντας μας να αναρωτηθούμε αν μπορεί να υπάρξει ερωτική σχέση σε μια τέτοια περίοδο. Μια πραγματικά όμορφη ταινία που μιλάει για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Βαθμολογία imdb: 7,1/10

Αυτά προς το παρόν. Μείνετε σπίτι. Δείτε ταινίες. Σώστε ζωές.
~