Τα παιδιά της Ντόλι

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1997, στη Σκωτία, Βρετανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, ανακοινώνουν την ύπαρξη της Ντόλι, ενός κλωνοποιημένου ενήλικου προβάτου. Η Ντόλι, είχε γεννηθεί στις 5 Ιουλίου του 1996.

Η Ντόλι, ως νεαρό πρόβατο, δίπλα στην “μητέρα” της.

Οι επιστήμονες, πήραν κύτταρα από τον μαστό μιας προβατίνας και αφού τα καλλιέργησαν, τα τοποθέτησαν σε ένα ωάριο μιας δεύτερης προβατίνας. Το ωάριο δεν ήταν γονιμοποιημένο. Από αυτό τον συνδυασμό δημιουργήθηκε ένα έμβρυο. Η Ντόλι. Μετεμφυτεύθηκε σε μια τρίτη προβατίνα η οποία και τη γέννησε. Η κλωνοποιημένη Ντόλι, ήταν γενετικά πανομοιότυπη με την πρώτη προβατίνα από της οποίας τον μαστό προήλθε.

Η Ντόλι έζησε όλη της τη ζωή υπό την παρακολούθηση επιστημόνων.
Ένα πρόβατο που έζησε σαν βασίλισσα.

Ο πρώιμος θάνατος της Ντόλι

Μόλις το 1999, οι επιστήμονες, παρατήρησαν πως τα κύτταρα της Ντόλι άρχισαν να γερνάνε γρηγορότερα από ό,τι σε άλλα πρόβατα, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. Νωρίτερα από τα πέντε χρόνια της, μάλιστα, έπασχε από πρώιμη αρθρίτιδα. Τελικώς, υποβλήθηκε σε ευθανασία το 2003, καθώς έπασχε από πνευμονική νόσο που εξελισσόταν.

Το όνομά της Ντόλι

Ο -αργότερα σερ- Ίαν Ουίλμουτ, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που έκανε την κλωνοποίηση. Αυτός ο τιτάνιος γύπας είπε το εξής: «Η Ντόλι προέρχεται από ένα κύτταρο μαστικού αδένα. Δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα ζευγάρι πιο εντυπωσιακών αδένων από αυτούς της Ντόλι Πάρτον».

Φωτογραφία που περιλαμβάνει έξι από τους λόγους που το παλικάρι ο Ουίλμοτ, έδωσε στην Ντόλι το όνομά της.
Ο περήφανος Ίαν Ουίλμουτ και η Ντόλι, ποζάρουν.

Τα παιδιά της Ντόλι

Και φτάνουμε στο κυρίως ζήτημα. Είχε η Ντόλι απογόνους; Κι αν ναι, τι απέγιναν; Παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα με τη μητέρα τους;

Φωτογραφία έπος. Η Ντόλι κατά τη διάρκεια υπέρηχου σε μία από τις εγκυμοσύνες της.

Ναι, η Ντόλι είχε απογόνους λοιπόν. Το πρώτο αρνάκι της, ονομάστηκε Bonnie και γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1998.

Η Ντόλι και ένα από τα αρνάκια της.

Τον επόμενο χρόνο η Ντόλι γέννησε τα δίδυμα Sally και Rosie. Το 2000, έκανε τρίδυμα. Τα ονόματά τους; Lucy, Darcy και Cotton.

Η Ντόλι και τα τρίδυμά της, λίγο… τρομαγμένα.

Τα παιδιά της ΔΕΝ εμφάνισαν τα προβλήματα υγείας της ίδιας, και έζησαν τη ζωή ενός φυσιολογικού προβάτου.

Οι αδερφές της Ντόλι

Από το ίδιο κύτταρο που δημιούργησε τη Ντόλι, το 2007, πέντε χρόνια μετά το θάνατο της Ντόλι, γεννήθηκαν οι… αδερφές της. Σας παρουσιάζω τη Debbie, τη Denise, τη Diana και τη Daisy:

Ναι, είναι πανομοιότυπες. Ακόμα και οι επιστήμονες προσπαθούν να τις ξεχωρίσουν…