Πως μοιάζει το πλουτώνιο;

Το πλουτώνιο είναι ένα μέταλλο που έχουμε συνηθίσει μάλλον από το Χόλυγουντ. Όπως επίσης και από γαμάτες στιγμές της ανθρωπότητας όπως η παρακάτω:

Η ατομική βόμβα πλουτωνίου στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, το 1945.

Το χημικό στοιχείο πλουτώνιο είναι ένα υπερουράνιο, ραδιενεργό μέταλλο που ανήκει στις ακτινίδες. Ο ατομικός αριθμός του είναι 94 και το χημικό του σύμβολο είναι το “Pu”. Έχει θερμοκρασία τήξης στους 639,5 °C και θερμοκρασία βρασμού στους 3235 °C. Στις «συνηθισμένες συνθήκες», θερμοκρασίας 25 °C και πίεσης μίας ατμόσφαιρας, είναι ένα μέταλλο σε χρώμα μεταλλικό γκρι, που αμαυρώνεται γρήγορα στον ατμοσφαιρικό αέρα, εξαιτίας της οξείδωσής του.

Δακτυλίδι από 99,96 % καθαρό πλουτώνιο, αρκετό για μία πυρηνική βόμβα. Το δακτυλίδι ενώ έχει διάμετρο μόλις 11 εκατοστών, έχει μάζα 5,3 κιλά.
Ωστόσο, το πυροφορικό πλουτώνιο λάμπει σαν θράκα.

Το πλουτώνιο παράχθηκε και απομονώθηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου του 1940 και εντοπίστηκε χημικά στις 23 Φεβρουαρίου του 1941. Το έργο έκανε η ομάδα του Γκλεν Σίμποργκ, οι Έντουιν Μ. ΜακΜίλαν, Τζώζεφ Κένεντι και Άρθουρ Γουώλ, στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, στην Καλιφόρνια.

Πως μοιάζει το ουράνιο

Το ουράνιο απαντάται ως συστατικό πετρωμάτων στη φύση. Επίσης μπορεί να βρεθεί στο νερό θαλασσών και λιμνών και σε ίχνη στους ζωντανούς οργανισμούς. Κυριότερα ορυκτά του είναι ο πισσουρανίτης, o ωτουνίτης και ο καρνοτίτης. Ως πέτρωμα, μοιάζει κάπως έτσι:

Ουράνιο σε πέτρωμα. Το χρώμα του είναι ανάμεσα σε φωσφορίζον κίτρινο και πράσινο.